Gazdaság
Drágulhatnak a strandszezon favorit ennivalói
Ahogy egyre melegszik az idő, egymás után nyitnak ki Magyarország kedvelt üdülő- és kirándulóhelyei

Az alapanyagok drágulása, az energiaszámlák emelkedése és a munkaerőhiány mind megnehezítik a vállalkozások működését. A legfontosabb információkat a strandennivalókról a következő infografikán gyűjtöttük össze.
A KSH adatai alapján már a tavalyi strandszezonban 30-35 százalék között emelkedtek a tradicionális, strandokon fogyasztott büféételek fogyasztói árai 2021-hez képest (2022. júliusi árak 2021 júliusához viszonyítva): hasábburgonya (+32 százalék), hamburger (+35 százalék), pontyszelet (+33 százalék).
Idén nyáron is folytatódhat az áremelkedés a strandi büfékben, elsősorban az alapanyag- és az energiaköltségek növekedése, valamint a munkaerőhiány következtében. A KSH legutolsó, 2023. áprilisi adatai szerint egy év alatt a gyorsfagyasztott hasábburgonya 80 százalékkal, a hamburger 45 százalékkal, a pontyszelet 46 százalékkal drágult.
Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy az alapanyagok és energiaszámlák drágulásának mértékét nem minden esetben tudják érvényesíteni az árakban a vállalkozások a kereslet árérzékenysége miatt. Ez azt jelenti, hogy bizonyos összeghatár felett már nem vennék (vagy csak jóval kisebb mennyiségben) az adott árut (ezt az összeghatárt, amelyet maximálisan hajlandóak kiadni a fogyasztók, rezervációs árnak hívják.)

A kiskereskedelmi forgalomban a háztartások fixált áron vásárolhatják meg a cukrot, lisztet, étolajat és a tejet (árstop), így ezek fogyasztói átlagárai 2022 áprilisához képest érdemben nem változtak. Ugyanakkor a nagykereskedelmi forgalomban jelentős árnövekedést mutattak ezek a termékek is, amely a strandok büféinek vállalkozóit is érintheti.