Gasztro
Bezárja kapuit a világ legjobb étterme

Bezárja kapuit, és laboratóriummá alakul át a világ legjobb étterme a Dán Noma, ezt maga a tulajdonos és séf René Redzepia jelentette be a New York Timesnak adott interjúban. Az alapító elmondta, innentől fogva a Noma ajtajai mögött főként új ételek és termékek kifejlesztésével foglalkoznak majd, a vendégteret pedig csak különleges alkalmakon nyitják majd meg.
A döntés hátterében nemcsak a Noma, hanem az egész szakma problémája is csúcsosodik, hiszen az elszálló alapanyagárak és energiaárak hatását az egész iparág érzi. Emellett a gasztronómia csúcsának számító „fine dining” éttermeket az elmúlt időszakban számtalan kritika érte, amiért kizsákmányolják dolgozóikat a folyamatosan emelkedő árak mellett is.
A Nomával szemben is merültek fel problémák, hiszen az étterem csak nemrég kezdett el gyakornokainak bért fizetni, eközben pedig nem voltak ritkák a 16-18 órás műszakok sem. Azonban ahogy nőnek az éttermek anyagi terhei, valamint a kiszolgáló személyzet bérezése, úgy válik egyre lehetetlenebb feladattá az árakat a megfizethető tartományban tartani.
A sokszor abúzív közeget egy korábban ott dolgozó széf Kim Mikkola is megerősítette, aki az étterem zárásának a hírére úgy fogalmazott, sok esetben a luxusszínvonalhoz vezető útért, illetve annak fenntartásáért valakinek ugyanis mindig fizetnie kell.
Azt, hogy az étteremvilág átalakulás előtt áll, már a koronavírus járvány alatt is egyértelmű volt, azonban a háború okozta gazdasági hatások, úgy néz ki, meggyorsíthatják a folyamatot.