Gazdaság

Soha nem volt még ennyi Michelin-csillagos étterem Magyarországon

Hét Michelin-csillagos étterme van mostantól Magyarországnak - jelentette be a Magyar Turisztikai ügynökség. 

Soha nem volt még ennyi Michelin-csillagos étterem Magyarországon
Soha nem volt még ennyi Michelin-csillagos étterem Magyarországon
Fotó: MH

Soha ennyi csillagos étteremmel nem rendelkezett még Magyarország, az eddigi 5 után, most 7 Michelin-csillagos étteremről beszélhetünk. Ez nem csak hatalmas megtiszteltetés, hanem óriási eredmény is, hiszen a vendéglátás volt a járvány okozta nehézségek egyik leginkább sújtott területe. Közép-Európában a magyar desztináció az első, ahol a Michelin bejelentette az új válogatást - írta meg az MTÜ.

A Magyar Turisztikai Ügynökség gratulál az új Michelin-csillagos éttermeknek, melyek a következők: essência, Salt. Megtartották a Michelin-csillagot: Costes Downtown, Borkonyha Winekitchen, Costes, Stand, Babel. (Az Onyx étterem jelenleg átalakítás alatt áll.)

Látványosan emelkedett a Michelin-tányéros éttermek száma, az új kalauzban újabb 6 étteremmel együtt összesen 18 étterem viselheti ezt az elismerést: Hoppá! Bistro, Felix, Stand25 Bisztró, Spago by Wolfgang Puck, Rumour, Pasztell, Csalogány 26, Arany Kaviár, Baltazár, Alabárdos, Zona, St. Andrea, Mák, Tigris, Textúra, Nobu Budapest, Laurel Budapest, Fricska.

A Michelin-tányért (Plate) elnyert éttermeket ugyanazon öt kritérium alapján választják ki, és úgy határozzák meg őket, mint akik „egyszerűen jó ételeket szolgálnak fel”. Sok étterem először Tányér minősítéssel kerül be a Michelin-kalauzba, majd az azt követő években előrelépve fokozatosan juthat el a csillag megszerzéséig.

Magyarországon a gasztronómiai forradalom időszakát éljük: új, minőségi éttermek, bisztrók, street food helyek és borbárok nyíltak a fővárosban és vidéken. Az elmúlt évtizedben a magyar gasztronómiai élet jelentős fejlődése nemzetközi szinten is eredményeket hozott hazánk számára. Az első magyar Michelin-csillagos éttermet néhány év leforgása alatt továbbiak követték - emlékeztetett az MTÜ.

A gasztronómiának kiemelkedő szerepe van a magyar turizmus működésében, a mostani eredmények újabb turisztikai reklámot jelentenek az ország számára - emelték ki majd, hozzátették: ráadásul további siker, hogy 2022 márciusában hazánk ad otthont a Bocuse d’Or európai döntőjének, ahol Európa legkiválóbb séfjei Magyarországon találkoznak.

A MICHELIN Guide Budapest 2021 idén kizárólag online jelent meg, amely az alábbi linken olvasható: https://guide.michelin.com/hu/en/selection/hungary/restaurants

Kapcsolódó írásaink