Európai Unió

A fő ellenzéki párt vezet Lengyelországban

Ha most tartanák a választásokat, a Jog és Igazságosság kapná a legtöbb EP-mandátumot

A fő lengyel ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) 19 mandátumot, a kormánykoalíciót vezető Polgári Koalíció (KO) pedig 17 mandátumot szerezne az Európai Parlamentben (EP), ha most tartanák a választásokat – derül ki a Dziennik Gazeta Prawna (DGP) lengyel napilapban kedden közzétett felmérésből.

A fő ellenzéki párt vezet Lengyelországban
Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság párt (PiS) vezetője
Fotó: AFP/NurPhoto/Foto Olimpik

A május 10. és 12. között az United Surveys közvélemény-kutató által egy ezerfős mintán végzett felmérés szerint a PiS a voksok 32,7 százalékát kapná, a KO pedig 30,3 százalékra tenne szert.

A harmadik helyen 12,6 százalékos támogatottsággal a kormánykoalícióhoz tartozó Harmadik Út (TD) végezne, amely a Lengyelország 2050 pártból és a Lengyel Parasztpártból (PSL) áll.

A szintén kormánykoalíciós Baloldal a voksok 9,6 százalékára tenne szert.

Bejutna az EP-be még az újliberális és radikális jobboldali kispártokból álló, ellenzéki Konföderáció (8,6 százalék).

A DGP Maciej Onasz politológust idézi, aki szerint a felmérés eredményei alapján a PiS 19, a KO 17 mandátumot szerezne az EP-ben. A TD-nek 7 képviselője, a Baloldalnak és a Konföderációnak öt-öt képviselője lenne.

Az Onasz által becsült mandátummegosztás azonos a Marcin Palade politológus X közösségi honlapján hétfőn közzétett adatokkal, amelyek a május első felében végzett több lengyelországi felmérésen alapulnak.

Az EP-ben a PiS az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójához tartozik.

A lengyel kormánykoalíció tömörülései külön-külön indulnak az EP-választáson. A KO és a PSL az Európai Néppárt tagjai az EP-ben, a Lengyelország 2050 egyetlen képviselője az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) EP-frakció tagja. A lengyel Baloldal politikusai a szociáldemokrata csoporthoz, valamint a zöldek EP-frakciójához tartoznak.

A Konföderáció eddig nem képviseltette magát az EP-ben.

Az EU-tagországok többségéhez hasonlóan Lengyelországban is június 9-én tartják az EP-választásokat. Az országnak a következő választási ciklusban 53 mandátum jut az EP-ben. Az országos választási bizottság összesen 40 induló tömörülést jegyzett be. Több EU-tagállamtól eltérően Lengyelország nem egyetlen választókerületet alkot, hanem 13 választókerületre osztották fel.

Kapcsolódó írásaink