Európai Unió

Franciország sem kíméli Ursula von der Leyent

Az EB elnöke szeretné elnyerni a megbízatást egy újabb ciklusra

A francia ellenzéki jobbközép Köztársaságiak (LR) júniusban megválasztandó európai parlamenti képviselői ellenezni fogják, hogy Ursula von der Leyen második mandátumot kapjon az Európai Bizottság élén, még akkor is ha valószínűleg ő lesz a politikai családjuk, az Európai Néppárt (EPP) jelöltje – közölte kedden a párt listavezetője.

Franciország sem kíméli Ursula von der Leyent
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke
Fotó: AFP/Frederick Florin

„Nem fogjuk őt támogatni a közelgő választáson, mert úgy véljük, hogy a teljesítménye nem felel meg annak, amit Európa jelenleg elvár” – mondta François-Xavier Bellamy kedden a France Inter francia közrádióban. A júniusi európai parlamenti választásokon megújul az EU fő intézményeinek, köztük az Európai Bizottságnak a személyi összetétele.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn Berlinben hivatalosan bejelentette, hogy szeretné elnyerni a megbízatást egy újabb ciklusra. A bizottsági elnök nem sokkal azután szólalt meg, hogy a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) végrehajtó bizottsága egyhangúlag támogatását fejezte ki egy újabb brüsszeli megbízatásához.

Az EPP – amelynek tagja a francia LR is - adja jelenleg a legtöbb állam- és kormányfőt az EU-ban, és a közvélemény-kutatások szerint várhatóan az élen fog végezni a júniusi európai parlamenti választásokon.

A francia LR-nek jelenleg nyolc EP-képviselője van, míg a német CDU-nak 29, s ez az arány a felmérések szerint nem is fog jelentősen változni.

Az LR már 2019-ben sem támogatta a német politikust – emlékeztetett François-Xavier Bellamy, aki szerint Ursula von der Leyen „Emmanuel Macron jelöltje” volt, és első mandátuma idején túl közel állt a francia elnökhöz. Megemlítette, hogy az Európai Bizottság elnöke rendszeresen részt vett a francia elnöki párt, a Reneszánsz nyári egyetemein.

Az LR mindenekelőtt a szerintük túlságosan is az ökológiára koncentráló európai politikát bírálja, az úgynevezett „zöldpaktumot”, amelyet a francia kormány elfogadott, s a amely ellen Európa több országában tüntetnek a gazdák. Az Európai Néppárt nyomására Ursula von der Leyen ugyanakkor mandátuma végén lemondott bizonyos célkitűzésekről a növényvédőszerek használatának csökkentését illetően.

Kapcsolódó írásaink