Európai Unió

Ballester: A spanyol jogállamiság kérdése a kettős mérce kirívó esete

A napokban a spanyol jogállamiság kérdésétől volt hangos az Európai Parlament. A téma egyre nagyobb teret hódít, amely a kettős mérce kirívó esete – véli az egykori uniós tisztségviselő, Rodrigo Ballester, a Mathias Corvinus Cellegium (MCC) vendégoktatója, a párizsi Institut d'Etudes Politiques európai uniós jogot oktató vendégelőadója.

Ballester: A spanyol jogállamiság kérdése a kettős mérce kirívó esete
Rodrigo Ballester
Fotó: Mandiner

Rodrigo Ballester rámutatott arra, hogy a jelenlegi szocialista, szélsőbaloldali kormány alatt Spanyolország demokratikus hanyatlástól szenved, valamint a jogállamiság aláásása figyelhető meg a mediterrán országban. Mint kifejtette, Spanyolország komoly problémákkal néz szembe: a köztévé helyzete, a bírák függetlensége, az alkotmányellenes korlátozások, a Büntető Törvénykönyv reformja, visszatérő hazugságok és a woke-ideológia térnyerése a törvényhozásban.

A közelmúltban azonban a kormány egy szinttel feljebb lépett – hívta fel a figyelmet. A bírói testület kijelölésének patthelyzete miatt a kormány kerülőúton próbálta megváltoztatni a hatályos jogszabályokat, azaz egy bármilyen vitát nélkülöző, utolsó pillanatban benyújtott, ehhez az ügyhöz nem kapcsolódó jogszabálymódosítást akart végrehajtani. Az Alkotmánybíróságnak kellett beavatkoznia. Az Európai Parlament semmit sem tesz az üggyel kapcsolatban.

Az Európai Bizottság nemtetszését fejezte ki, de semmi olyan retorziót nem fontolgat, mint Magyarország és Lengyelország esetében tette. Ez a kettős mérce egyértelmű esete. Miközben a bizottság kizárja a magyar egyetemeket az Erasmus-programból, a spanyol miniszterelnök és kormánya büntetlenül megússza a demokráciával való visszaélést – tette hozzá.

Rodrigo Ballester a madridi San Pablo Egyetemen szerzett jogi végzettséget, majd uniós jogból szerzett mesterfokozatot 2002-ben a College of Europe Intézetben. Ezt követően munkásságát az Európai Parlamentben folytatta, ahol két éven át dolgozott az Európai Néppárt spanyol küldöttségénél (Partido Popular) a Jogi, Piaci és Uniós Belügyi részlegen. 2008-ban az Európai Bizottságnál folytatta munkásságát, itt az Igazságügyi Főbizottságnál kezdett, majd 2011-től az uniós Belügyi Főbizottság munkatársa volt, ahol az unió Marokkóval és Fekete-Afrikával kapcsolatos migrációs politikájának a külügyi aspektusaiért felelt. 2014 novembere és 2019 decembere között Navracsics Tibor EU-biztos kabinetéhez csatlakozott az Európai Bizottságban, ahol az általános és középiskolai oktatásért felelt. 2010 óta a párizsi Institut d'Etudes Politiques vendégelőadójaként európai uniós jogot oktat.

Kapcsolódó írásaink