Életmód

Kiderült, hány csésze kávé javítja az agyműködést

A tudósok szerint, mint sok minden másban, itt is kulcsszerepet kap a mennyiség

A kávé kapcsán már számos érdekes megállapításra jutottak a kutatók: például, hogy etikusabb kollégává tesz minket, és még a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is csökkentheti. Nemrég pedig arról olvashattunk, hogy agyunk egészségére is jó hatással lehet. De persze, mint sok minden másban, itt is kulcsszerepet kap a mennyiség - írja a házipatika.hu.

A német kutatók több mint kétezer 45 és 74 év közötti felnőttet vontak be vizsgálatukba. Négy csoportra osztották őket: az elsőbe azok kerültek, akik kevesebb, mint egy kávét isznak naponta, a másodikba a napi 1–2 csészével fogyasztók, a harmadikba pedig a 3–4 kávét is bevállalók kerültek, míg az utolsóba azok, akik napi 5–6 kávét is elkortyolnak – számolt be róla a mindbodygreen.com.

Miután megvizsgálták az alanyok agyát, a tudósok arra jutottak, a napi 3–4 csésze kávét fogyasztók rendelkeztek a legerősebb agyszerkezettel, ami véleményük szerint az általános agyműködés javítását is elősegítheti.

Persze, ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy mindenkinek azonnal le kell főznie egy vagy akár több kávét. Már csak azért sem, mert a tudósok úgy látták, hogy a javulás napi három–négy csésze kávé elfogyasztása után kiegyenlítődött. Vagyis hiába iszik valaki ennél többet, annak nem lesz további pozitív hatása az agyműködésünkre. Felléphet viszont erős szívdobogásérzés, idegesség, szorongás, rosszullét vagy alvászavar – ha nem tartunk mértéket.

Aki nem kávézik, vagy az egészségi állapota miatt, esetleg orvosi utasításra csak napi egyet ihat, azt valószínűleg semmilyen változásra nem sarkallják a fenti eredmények. Aki viszont úgy érzi, hogy bizonyos napokon a reggeli és az ebéd után elfogyasztott kávéja mellé lecsúszna még egy harmadik is, kortyolja el nyugodtan, hiszen az agyműködést is hatékonyan segítheti.

Kapcsolódó írásaink

Luxuscikk lehet az olívaolaj

ĀA mediterráneumot sújtó rendkívüli aszály, illetve az emiatt kialakuló minden várakozást alulmúló gyenge termés évekig problémát okozhat