Életmód

Otthont leltek az ifjak az Akadémián

Az InnoDiákok Fórumán a fiatal tehetségek saját példájukon keresztül mutatják be kortársaiknak a tudomány izgalmas világát

A jövő kutatói, feltalálói kapnak bemutatkozási lehetőséget a Magyar Tudományos Akadémián szerdán az InnoDiákok Fórumán, amelyen a fia­talok mentoraik közreműködésével számolnak be első tudományos eredményeikről, az MTA kutatóintézeteiben szerzett tapasztalataikról.

Tesla-tekercs 20141125
Kísérlet a Tesla-tekerccsel (képünk illusztráció) (Fotó: Reuters - Ilya Naymushin)

Az InnoDiákok Fóruma a magyar tudomány ünnepének egyik kiemelt eseménye, a rendezvény célja, hogy az ifjú tehetségek saját példájukon keresztül mutassák be kortársaiknak a tudomány izgalmas világát. A fórumon Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke mond köszöntőt.

A bemutatkozó hat középiskolás és egyetemi hallgató kutatási területe a részecskefizikától az agykutatáson át a csillagászatig a tudomány számos területét öleli fel. Molnár Janka Sára, a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium tizenhét éves tanulója fizikus szeretne lenni. Két éve foglalkozik az MTA Wigner Fizikai Kutatóintézet Részecske és Magfizikai Intézetében a töltött részecskék és fotonok észlelésére szolgáló sokszálas proporcionális kamrák építésével és fejlesztésével. Az általa épített első detektort középiskolai szemléltető eszköznek szánta, a berendezéssel és a hozzá tervezett elektronika segítségével vizualizálni lehet az áthaladó részecskék pályáját. Mentora Varga Dezső, aki 2013-ban nyert az MTA Lendület kiválósági pályázatán.

B. Kiss Bálint, a várpalotai Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskola tizenhét éves diákja, az elektronika szerelmese. A tanulást, a kísérletezést segítő mikroprocesszoros eszközével első díjat nyert 2014-ben az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen. Az apaBoard 10×10 centiméteres nyomtatott áramkörre épülő eszköz lényege, hogy különösebb előképzettség nélkül lehetővé teszi egyszerű robotok megalkotását, a tudás szinte észrevétlen megszerzését. Mentora Kertész Krisztián, az MTA Természettudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézetének kutatója. Albert Krisztián, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának másodéves hallgatója ökológiával, a természeti jelenségek, az élővilág megismerésével foglalkozik. Mentora Molnár Zsolt, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének kutatója.

Sályi Gergő, az ELTE TTK másodéves hallgatójának érdeklődésének középpontjában a kémia, ezen belül a katalitikus szerves szintetikus reakciók kutatása áll. Mentora Novák Zoltán, aki 2012-ben nyert az MTA Lendület kiválósági pályázatán. Egyed Bálint, a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karának elsőéves hallgatója az orvostudomány legnagyobb kihívásának a legbonyolultabb szerkezet az agy működésének megismerését tartja. Mentora Sperlágh Beáta, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet tudományos igazgatóhelyettese. Dálya Gergely, az ELTE TTK harmadéves hallgatója a pulzáló változócsillagok körüli kísérők kimutatásán dolgozik. Mentora Szabó Róbert, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom