Életmód

Akaraterő nélkül kevés a tehetség

Az Erzsébet Talentum Program nagy lehetőség a tematikus táborok legtehetségesebb fiataljainak

Azok a gyerekek, akik részt vesznek a Talentum Programban, kiemelkednek a többiek közül képességeik alapján, és megtiszteltetés számukra, hogy itt lehetnek. Mindez hihetetlen módon inspirálja, motiválja őket, a tábor pedig ettől lesz egyedülálló – fogalmazta meg Erdei Zsolt profi bokszoló a Talentum Program lényegét. Zánkán, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány szervezésében immár második éve kapnak lehetőséget a legtehetségesebb gyerekek, hogy négy napon át pallérozzák tudásukat és fejlesszék képességeiket szakmai vezetőik, mentoraik segítségével.

erzsebet3
Lézeres lövészet és vívás az öttusázók edzésén

Kisétálva a sportcsarnokból az öttusázók felé indultunk, akik a délutáni edzésen a lézeres lövészetet gyakorolták, megtudtuk, annak is a kombinált verzióját, amely világversenyeken általában futás közben, szabadtéren zajlik. Martinek János olimpiai-, világ- és Európa-bajnok öttusázó vezényelte a langaléta lányokból és fiúkból álló csapatot. Közülük a legkisebb, Zsófi, életében először próbálta ki magát lövészetben. Ez mit sem változtatott lelkesedésén, annak ellenére sem, hogy eleinte támasztékot kellett tenni a keze alá, a pontosabb találatok érdekében.

Martinek János elmesélte, hogy a fizikai versenyszámok - az úszás és a futás - korhatárhoz kötöttek, hiszen azokban egy bizonyos életkor felett már nem lehet érdemben fejlődni. Így a gyerekek eddig csak ezekkel foglalkoztak, bár a lövészet sem ismeretlen számukra. A vívás és a lovaglás csak később épül be az edzések közé, mivel technikai sportágak, így azokat „élete végéig tanulhatja az ember”.

A szakmai vezető beszélt arról is, hogy a táborozókat elsősorban a versenyeredményeik és a tehetségük alapján választották ki a nyári táborokból, és az a plusz, amit a Talentum Programban kapnak, olyan motivációs erővel bír, hogy az itteni gyerekekből akár profi sportoló is válhat. „Ehhez hozzájárul az is , hogy igyekszem őket a sportolói életmódra is nevelni, fontossá tenni számukra a gimnasztika, a nyújtás és a relaxációs gyakorlatokat, amelyek a hétköznapi edzésekből kimaradnak. Szívesen adok nekik tanácsot, de inkább az a célom, hogy kizökkentsem őket az edzések monotonitásából és olyasmit tanítsak nekik, ami által nemcsak fejlődhetnek, hanem ki is teljesedhetnek”.

A nap ismerkedési esttel zárult, ahol Erdei Zsolt előadása után táncház kezdődött: a gyerekek iránti teljes odaadást mi sem bizonyította jobban, hogy még „Madár” is beállt csárdást járni. 


A Program jót tesz a gyerekeknek és a különböző sportágak hírnevének is

Hihetetlen motiváló ereje van annak, amikor egy fiatal sportoló találkozik a példaképeivel – mondta Hadfi Dániel, a Talentum Program dzsúdó táborának szakmai vezetője. Az Erzsébet-programot pedig nagyon jó kezdeményezésnek tartja, mivel nemcsak a résztvevőknek, hanem a különböző sportágak hírnevének is nagyon jót tesz.
hadfi
5 perces interjú: Hadfi Dániel Európa-bajnok cselgáncsozó  

– Mi alapján választották ki azokat a gyerekeket, akik részt vehetnek a négynapos cselgáncs edzőtáborban?

– A legfontosabb szempont, hogy kiben látom a tüzet és a lendületet, de nyilván lényeges az is, ki, hogyan áll a munkához, tiszteli-e a sportot, van-e benne lelkesedés. Ahhoz, hogy valaki profi dzsúdós legyen, elsősorban már gyermekkorban kell, hogy legyen benne szeretet a sportág iránt, ami később átalakulhat nagyon erős akarattá. Ezzel együtt úgy gondolom, hogy tehetségtelen gyermek nem létezik. A cselgáncsnak előnye, hogy nem számít a testalkat, legyen szó alacsony, magas, molett, vagy vékony emberről – bárkiből lehet bajnok.

– Mi a fontosabb feladata a Talentum Programnak: az, hogy a gyerekek valamilyen speciális technikai tudást sajátítsanak el, vagy inkább az élmény, hogy példaképeik oktatják őket?


– Minden gyereknek már van saját edzője, akinek érdemben nem lehet beleszólni a munkájába. Nagyjából úgy akartam ezt a négy napot felépíteni, ahogy korábban én is tanulhattam a saját példaképemtől, Kovács Antal olimpiai- és világbajnok cselgáncsozótól: ha találkoztunk, mindig voltak hozzá kérdéseim, amire válaszolt. Ezek a beszélgetések nekem nagyon sokat jelentettek. Ezért most sem az edzés a legfontosabb eleme a tábornak, hanem a dzsúdó bemutatása kicsit más szemszögből: mitől lesz valaki profi, hogyan lehet leküzdeni a versenyeken a lámpalázat, vagy milyen trükkök vannak, amivel egy-egy helyzet megoldható. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy valakiből felnőtt korára jó sportoló váljon.


– Fontos a gyerekeknek, hogy legyenek példaképeik?

– Óriási a jelentősége. Amikor a televízióban látja valaki az olimpiai közvetítést vagy egy világbajnokságot, akkor azt a sportágat fogja választani, amiben olyan versenyzők vannak, akiket szívesen követ, aki lenyűgözi. A Talentum Programban részt vevő gyerekek találkozhatnak például Erdei Zsolt bokszolóval, vagy Martinek János öttusázóval, olyanokkal, akiket ismernek, és példaképnek tekintenek a dzsúdósport kiválóságai mellett is. Az egyik legnagyobb élmény pedig, hogy ezekkel az emberekkel együtt ebédelnek, beszélgetnek, programokat csinálnak, vagyis közelebb kerülnek hozzájuk. Ennek hihetetlen motiváló ereje van.

– Idén harmadszorra zajlottak le a nyári tematikus táborok és második éve fut a Talentum Program. Népszerűbbé teheti mindez a gyerekek körében a sportot?

– Összességében nagyon jó kezdeményezésnek tartom az Erzsébet-tábort, és kijelenthető az is, hogy nemcsak a gyerekeknek, hanem magának a cselgáncsnak is jót tesz a Program. Az egyik legjobb érzés a résztvevőkkel később versenyen találkozni, és látni azt, hogy barátságok szövődtek, közösségek alakultak ki. Erre másként, máshol nem nagyon lenne lehetőség.

– Tartják a kapcsolatot a gyerekekkel a tábor végeztével is?

– A négy nap alatt próbálom megerősíteni mindegyikükben, hogy tartsuk a kapcsolatot és, ha versenyen, vagy bárhol máshol találkozunk a jövőben, nyugodtan szólítsanak meg. Persze hiába vagyok közvetlen velük, ehhez nem igazán van bátorságuk. Inkább az a fontos, hogy ebben a négy napban legyen valami, akár egy jó tanács, információ, amit itt megtanulhatnak, és ami később sportpályafutásukon elkíséri, segíti majd őket.