Életmód
Hét élelmiszer, amelyeknek szinte korlátlan az eltarthatósági ideje
A roskadozó kamrának számos előnye van

Vannak olyan termékek, amelyeket alapoknak tartanak, különösen azért, mert gyakorlatilag nem romlandóak (ha megfelelően tárolják).
Érdekes módon ezeknek az ételeknek még mindig van nyomtatott lejárati dátuma. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a termék ettől kezdve már nem lenne ehető. A legjobb határidő a gyártó garanciája, hogy a termék minősége egészen addig változatlan marad – vagyis nem romlik, és megőrzi színét, ízét és állagát. Azonban ezen túl szinte minden étel ehető - írja a focus.de.
Méz
Valószínűleg a legismertebb példa egy olyan termékre, amelynek korlátlan eltarthatósága van. A történészek egyiptomi temetkezőhelyeken találtak mézet, amely több ezer éves, és még mindig fogyasztható. Ez az alacsony nedvességtartalomnak és magas cukortartalmának köszönhető, amelyek gátolják a baktériumok szaporodását. Ha a mézet légmentesen tárolják, akkor többé-kevésbé időtlen időkig is tárolható.
Só
Nemcsak örökké jó marad, hanem a konyhában is nélkülözhetetlen. Nem hiába az egyik legrégebbi ismert tartósítószer - egyszerűen nem romlik meg. Ásványi anyagból (nátrium-kloridból) áll, amely nem bomlik le. Fontos, hogy a sót száraz helyen tároljuk, mivel a nedvesség csomósodást okozhat.
Mustár
A mustár sokáig jó marad, különösen bontatlan csomagolásban. Az ecet, amely sokféle mustárban megtalálható, természetes tartósítószerként működik. Még akkor is, ha az ízének intenzitása hosszú idő után kissé csökken, a mustárt lényegében változatlanul fogyasztják, és nem jelent egészségügyi kockázatot. Idővel némi folyadék leülepedhet a mustáron, de ez normális és nem a romlás jele.
Ecet
Savasabb természete megakadályozza a mikroorganizmusok növekedését, és végtelen ideig használható. Az ízesített eceteknek is hosszú a tartóssága, de hűvös és sötét helyen kell tárolni.
(Fehér) Rizs
Különösen a fehér rizs olyan étel, amely szinte soha nem romlik meg. Száraz, hűvös, légmentesen záródó edényben tárolva a fehér rizs sok évig, sőt évtizedekig is elállhat. A barna rizs magasabb zsírtartalma miatt rövidebb eltarthatósági idővel rendelkezik, de megfelelő tárolás esetén több hónapig megőrzi minőségét.
Cukor
A cukor a sóhoz hasonlóan viselkedik: megköti a nedvességet, ami hajlamossá teszi a csomósodásra, de nem romlik meg. A mézhez hasonlóan a magas cukortartalom biztosítja, hogy a mikroorganizmusoknak esélyük se legyen. A cukor ezért évekig használható, ha száraz és légmentesen záródó helyen tárolják.
Tiszta alkohol
A kiváló minőségű szeszes italok, például pálinka, vodka, tequila, whisky vagy rum nem romlanak meg. Mindaddig, amíg az üveg lezárva marad, ezek az italok szinte örökké elállnak. Szerkezetük nem változik, így tökéletesek a hosszú távú tárolásra. Egy nyitott üveg pálinka esetében gyakran több évtizedbe telik, amíg az aroma önmagában elpárolog.
