Életmód

A tudósok felfedezték, hogy a rost képes leküzdeni a rákot

Az eredmények rávilágítanak az egészséges táplálkozás fontosságára

A Peter Doherty Fertőző Betegségek és Immunitástudományi Intézet tudósai felfedezték, hogy az élelmi rost fokozza a szervezet rákellenes aktivitását a melanoma ellen – írja a Sport-express.

A tudósok felfedezték, hogy a rost képes leküzdeni a rákot
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/foodcollection/Foodcollection GesmbH

Az Immunity folyóiratban megjelent munkájuk kimutatta, hogy a rost javítja a T-sejtek – az adaptív immunrendszer kulcsfontosságú sejtjeinek – működését, amelyek a vírusok, baktériumok és tumorsejtek elpusztításáért felelősek.

Az eredmények melanómás betegek immunterápián való részvételén alapultak. A magas rosttartalmú étrendet fogyasztó betegek bélbaktériumai olyanok voltak, amelyek a rostok lebontásakor rövid szénláncú zsírsavakat termelnek. Ezek a metabolitok energiaforrásként szolgálnak az immunsejtek számára, és fokozzák a tumorsejtek felismerésének és elpusztításának képességét. A mikrobiomok összehasonlítása kimutatta, hogy az immunterápiára jobban reagáló betegeknél magasabb volt ezen jótékony metabolitok szintje.

A kutatók megjegyzik, hogy az eredmények rávilágítanak az egészséges táplálkozás fontosságára, és alapul szolgálhatnak a személyre szabott rákterápiás megközelítések kidolgozásához. Megjegyezték, hogy a rost nagy mennyiségben található meg a növényi élelmiszerekben: hüvelyesekben, gabonafélékben, diófélékben, zöldségekben és teljes kiőrlésű kenyérben.

Kapcsolódó írásaink