Életmód

Táplálkozási hibák, amelyek krónikus fáradtsághoz vezetnek

Már délben súlyos fáradtságot okozhatnak

Dina Lebedeva endokrinológus arra figyelmeztetett, hogy az állandó kimerültségérzet gyakran nem betegséggel, hanem gyakori étkezési hibákkal függ össze. Telegram csatornáján az orvosnő három gyakori étkezési szokást sorolt ​​fel, amelyek alááshatják a termelékenységet és már délben súlyos fáradtságot okozhatnak.

Táplálkozási hibák, amelyek krónikus fáradtsághoz vezetnek
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/R3F/Science Photo Library

Lebedeva szerint sokan kávéval vagy gyors szénhidrátokkal kezdik a reggelt. Ez a fajta reggeli rövid távú energialöketet ad, de egy-két óra elteltével hirtelen visszaeséshez vezet. Ennek eredményeként az emberek ingerlékenyek lesznek, édesség után sóvárognak, és délután kevésbé aktívak lesznek.

A második tényező a túlzott édességfogyasztás. A csokoládék, a péksütemények, a nagy mennyiségű gyümölcs és a feldolgozott gyümölcslevek szénhidrát-túlterhelést okoznak. Az endokrinológus elmagyarázta, hogy a túlzott cukorfogyasztás esetén a mitokondriumok nem reagálnak megfelelően a glükózra, és gyakorlatilag „megtagadják” az energiatermelést.

A harmadik hiba a zsír túlzott csökkentése az étrendben. Lebegyeva megjegyezte, hogy a zsír a hormonszintézis alapja. Ha a szervezet nem jut elég zsírhoz, erőforrás-takarékos üzemmódba kapcsol, ami az energiaszintet és az általános közérzetet is befolyásolja.

Kapcsolódó írásaink