Életmód

Mit ne együnk reggelire?

Tanácsok egy endokrinológustól

Néhány népszerű reggeli étel negatív egészségügyi hatással lehet, figyelmeztetett az endokrinológus.

Mit ne együnk reggelire?
Képünk illusztráció
Fotó: Phanie via AFP/GARO

Az orvos azt javasolta, hogy a reggeli étrendből hagyják ki az édes kávét, a gyümölcsleveket és az egyéb cukrot tartalmazó italokat. Ezek hirtelen vércukorszint-emelkedést okoznak, de nem biztosítanak tápanyagokat a szervezet számára.

Ugyanezen okból kerüljék a fehér kenyeret, a péksüteményeket, a szeleteket, a gabonapelyheket és az édességeket. Ezek az ételek gyorsan emésztődő szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek gyorsan megemelik a vércukorszintet, ami energiaveszteséget okoz.

Az endokrinológus azt is javasolja, hogy kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, például a kolbászt és a feldolgozott szalonnát. Ezek az élelmiszerek nagy mennyiségű tartósítószert és zsírt tartalmaznak, amelyek negatívan befolyásolják a koleszterinszintet és lassítják az anyagcserét.

Az orvos azt is javasolta, hogy kerüljük a csak gyümölcsből álló reggeliket, mivel ezek is hirtelen glükózcsúcsokat okozhatnak. Ennek a hatásnak a csökkentése érdekében a legjobb, ha a gyümölcsöt fehérje- vagy zsírforrásokkal, például joghurttal vagy diófélékkel kombináljuk. Ez lelassítja a cukor felszívódását és stabil energiaszintet biztosít a délelőtt folyamán.

Kapcsolódó írásaink