Életmód

Csak a koffein a kávé titka?

Érdekes tanulmány

A portugál Minho Egyetem kutatói a Frontiers in Behavioral Neuroscience című folyóiratban megjelent publikációjukban arról számoltak be, hogy az emberek egy csésze kávé után nem annyira a koffein szervezetre gyakorolt ​​hatása, hanem inkább maga az ital fogyasztási folyamata, íze és aromája miatt érzik az éberséget.

Csak a koffein a kávé titka?
Képünk illusztráció
Fotó: Anadolu via AFP/Mehmet Futsi

Tanulmányuk részeként a kutatók 47 önkéntesen végeztek kísérleteket, akik rendszeresen fogyasztottak legalább egy csésze kávét naponta. A tesztek során a résztvevőket arra kérték, hogy tartózkodjanak a kávétól, kitöltsenek egy kérdőívet, és agyi képalkotáson estek át. Ezt követően egyes résztvevők kávét, mások tiszta koffeint kaptak, majd további képalkotáson estek át.

A koffein ismert hatásai alapján a kutatók arra összpontosították figyelmüket, hogy hogyan változott a prefrontális kéreg az alanyoknál. Valóban magasabb aktivitást tapasztaltak a memóriával közvetlenül összefüggő területeken, és alacsonyabb aktivitást azokon, amelyek a passzív agyi funkciókkal kapcsolatosak, ami inaktivitási időszakokban jelentkezik.

A kutatókat azonban meglepte az a tény, hogy számos más hatás is ellentmondásos volt a kávéfogyasztók és a tiszta koffeint fogyasztók között. Konkrétan a kutatók megjegyezték, hogy az ital fokozta az aktivitást az alanyok agyában a vizuális feldolgozással, a rövid távú memóriával és számos más magasabb szintű kognitív funkcióval kapcsolatos területeken, amit a tiszta koffein esetében nem figyeltek meg.

A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy ezek a hatások a kávéfogyasztásra jellemzőek, és az illatának vagy ízének, illetve az iváshoz kapcsolódó pszichológiai elvárásoknak köszönhetők.

Kapcsolódó írásaink