Életmód
Csak a koffein a kávé titka?
Érdekes tanulmány

Tanulmányuk részeként a kutatók 47 önkéntesen végeztek kísérleteket, akik rendszeresen fogyasztottak legalább egy csésze kávét naponta. A tesztek során a résztvevőket arra kérték, hogy tartózkodjanak a kávétól, kitöltsenek egy kérdőívet, és agyi képalkotáson estek át. Ezt követően egyes résztvevők kávét, mások tiszta koffeint kaptak, majd további képalkotáson estek át.
A koffein ismert hatásai alapján a kutatók arra összpontosították figyelmüket, hogy hogyan változott a prefrontális kéreg az alanyoknál. Valóban magasabb aktivitást tapasztaltak a memóriával közvetlenül összefüggő területeken, és alacsonyabb aktivitást azokon, amelyek a passzív agyi funkciókkal kapcsolatosak, ami inaktivitási időszakokban jelentkezik.
A kutatókat azonban meglepte az a tény, hogy számos más hatás is ellentmondásos volt a kávéfogyasztók és a tiszta koffeint fogyasztók között. Konkrétan a kutatók megjegyezték, hogy az ital fokozta az aktivitást az alanyok agyában a vizuális feldolgozással, a rövid távú memóriával és számos más magasabb szintű kognitív funkcióval kapcsolatos területeken, amit a tiszta koffein esetében nem figyeltek meg.
A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy ezek a hatások a kávéfogyasztásra jellemzőek, és az illatának vagy ízének, illetve az iváshoz kapcsolódó pszichológiai elvárásoknak köszönhetők.
