Életmód

Ételek, amelyek segíthetnek megvédeni a szívet

A kardiológus óva intett az alkoholfogyasztástól

Jevgenyij Kokin kardiológus elmagyarázta, mely ételek tarthatják fenn a normális szívritmust és csökkenthetik az aritmia kockázatát.

Ételek, amelyek segíthetnek megvédeni a szívet
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/LDA/Science Photo Librar/PeakStock

A szakember szerint a kálium és a magnézium különösen fontos a szív egészsége szempontjából – ezek az elemek segítenek stabilizálni a szívizom működését. Ezeket avokádóból, spenótból, aszalt sárgabarackból, banánból, diófélékből és hajdinából nyerhetjük ki.

Az orvos megjegyezte az omega-3 zsírsavak fontosságát is, amelyek gyulladáscsökkentő tulajdonságaikról és a szívizom erősítésére való képességükről ismertek. Ezek az anyagok a makrélában, a lazacban, a dióban és a lenmagban találhatók.

Kokin azt is hangsúlyozta, hogy az étrendnek elegendő mennyiségű zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát kell tartalmaznia. Ezek segítenek stabilizálni a vércukorszintet, ami viszont jótékony hatással van az erek és a szív egészségére.

A kardiológus óva intett az alkoholfogyasztástól, amely megzavarja a szív- és érrendszer normális működését. Hozzátette, hogy a koffein és az energiaitalok növelhetik a pulzusszámot és a szív ingerlékenységét. A túlzott zsír és só fogyasztása szerinte folyadékretenciót, vérnyomás-emelkedést és a szívizom további terhelését okozza.