Életmód
Miért szolgálják fel a desszertet az étkezés végén?
A tudósok szerint ez a szokás mind a fiziológián, mind a kulturális változásokon alapul

Ha étkezés elején édességet eszik, az kellemetlenséget okoz a gyomor-bél traktusban. Jól táplálva a test felkészül az ilyen terhelésekre, és az édességek kellemesebbnek tűnnek. A cukorral és zsírokkal dúsított ételeket éhgyomorra nehezebb elviselni.
Az étkezés desszerttel való befejezésének ötlete a 16. században jelent meg Franciaországban. Azokban az időkben a cukor a gazdagságot szimbolizálta, és csak a nemesség számára volt elérhető. A gyarmati kereskedelem fejlődésével fokozatosan csökkent az ára, és Európa-szerte elterjedt az a szokás, hogy az étkezést édességgel fejezik be. A 17. században a francia kulináris szakértők végül elválasztották az édes és a sós ételeket.
Ilyen szokások Európán kívül is előfordultak. Például Anatóliában az ókor óta édes zabkását és pisztáciás pitét szolgálnak fel az ünnepi vacsorák befejezéséhez. Különböző kultúrákban az étkezés utáni édességek egyfajta gasztronómiai ponttá váltak - írja a Gismeteo.
