Életmód

Egy szakács megnevezte a legkevésbé értékelt zabkását

Miért egészségesebb, mint mások?

G. Asztafjev séf megosztotta véleményét a zabkásáról, amelyet szerinte gyakran alábecsülnek.

Egy szakács megnevezte a legkevésbé értékelt zabkását
A zabkásában magas a rost- és fehérjetartalom is
Fotó: AFP/Mint Images/Mint Images

Gyöngyárpáról beszélünk. Az árpaszemek, amelyekből készül, gazdagok élelmi rostokban és tápanyagokban, miközben alacsony kalóriatartalmúak. A gyöngyárpa rendkívül egészséges, mivel minimális feldolgozáson megy keresztül, jelenti az AiF.

A szakértő szerint a búzadarából készült kását jobb elkerülni. Szinte semmilyen tápanyagot nem tartalmaz, és többnyire keményítőből áll. Ezért a búzadarát csak sűrítőanyagként szabad használni különféle ételekben. A szakács felidézte, hogy a búzadara durvára őrölt finomított liszt, és régen az ebből készült kását az éhínség idején az étrend kalóriatartalmának növelésére és az alultápláltság kezelésére használták.

A szakértő azt is tanácsolta, hogy ne főzzük túl a zabkását. Ehelyett jobb, ha kicsit aláfőzzük – így jobban megőrzi tápértékét. Ezenkívül érdemes vajjal ízesíteni az ételt, mivel a tejzsír könnyen felszívódik a szervezetben – összegezte Asztafjev.