Életmód

Miért lehetnek veszélyesek az egészségre még az ehető gombák is?

Jobb nem enni túl sokat belőle

A gombákat jellemzően ehető és nem ehető gombákra osztják, de még egy tökéletes kinézetű példány is veszélyt jelenthet – mondta R. Oparin biológus.

Miért lehetnek veszélyesek az egészségre még az ehető gombák is?
Képünk illusztráció
Fotó: Hans Lucas via AFP/Léo Pierre

A szakember szerint a micélium válogatás nélkül mindent elnyel a környezetből. Ennek eredményeként a gombák nehézfémeket és radionuklidokat halmozhatnak fel. A mérgező anyagok koncentrációja akár tízszeresére is meghaladhatja a talajban lévő háttérkoncentrációt.

Még az ehető gombák is összetett ökoszisztémák. A penész gyakran mind a gombák belsejében, mind a felszínén fejlődik ki, olyan méreganyagokat termelve, amelyek ellenállnak a hőkezelésnek és növelik a rosszindulatú daganatok kockázatát. A régi, férges vagy nem megfelelően szárított gombák különösen veszélyesek, jelenti a Lenta.

Továbbá a gombák kitinhéja nehezen emészthető, ezért jobb nem enni túl sokat belőle. Ráadásul a kitin akadályozza a tápanyagok felszívódását – vonta le a következtetést a biológus.

Kapcsolódó írásaink