Életmód

Ételek, amelyek természetesen csökkentik a vérnyomást

Színes a paletta

Számos olyan étel létezik, amely csökkentheti a vérnyomást – magyarázta O. Mikhaleva endokrinológus a Gazetának adott interjújában.

Ételek, amelyek természetesen csökkentik a vérnyomást
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/MICROGEN IMAGES/SMD

A szakember szerint az ilyen élelmiszerek első kategóriájába tartozó termékek a bennük található bioflavonoidoknak köszönhetően csökkentik a vérnyomást, amelyek tágítják az ereket és javítják a véráramlást. Ilyenek például a gránátalma- és narancslé, az étcsokoládé és a kakaó.

A második kategóriába tartoznak a nitrogénvegyületekben gazdag élelmiszerek, amelyek ellazítják az érfalakat. A céklának különösen kifejezett hatása van.

Az orvos hangsúlyozta a halolaj fogyasztásának fontosságát is, amely a heringben és a makrélában található. Ugyanakkor óva intett a sózott halak választásától, mivel a túlzott só valójában növeli a vérnyomást.

A szakértő azt is javasolta, hogy a magnéziumban és likopinban gazdag élelmiszereket is fogyasszuk. A magnézium teljes kiőrlésű gabonákban, diófélékben, zöldségekben és hüvelyesekben található, míg a likopin a piros gyümölcsökben található.

Kapcsolódó írásaink