Életmód

Káros lehet az egészségre a mikró?

Tévhitek és tények

A mikró, vagyis a mikrohullámú sütő működése miatt sokszor merül fel a kérdés, hogy mennyire ártalmas ez a mindennapi eszköz. A mikrohullámú sütők nem okoznak rákot, ha rendeltetésszerűen használjuk őket.

Káros lehet az egészségre a mikró?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Phanie/Voisin

A mikrohullámú sütőkről számtalan rémhír látott már napvilágot. Többen nem is használják, mert véleményük szerint rákot vagy egyéb betegségeket okozhat. Azonban a szakemberek szerint ez csak tévhit.

A mikró nem radioaktív sugarakat bocsát ki, hanem nem ionizáló elektromágneses hullámokat. Az étel egyszerűen csak felmelegszik – semmi nem marad benne, ami sugározna.

Többször hallhattuk már, hogy a mikrós étel egészségtelenebb vagy „rosszabb”. A mikró gyakran kíméletesebb, mint más főzési módok, mert gyorsan melegít és kevesebb folyadék kell hozzá, így bizonyos vitaminok (pl. C-vitamin, B-vitaminok) jobban megmaradnak, mint hosszú főzésnél.

Az is tévhit, hogy a mikró műanyagból mérgező anyagokat old ki minden esetben. Ez csak akkor igaz, ha nem mikrózható műanyagokat használunk. Ha ételtároló edényre rá van írva, hogy „microwave safe”, akkor biztonságos. Az olcsó, nem erre tervezett műanyagok viszont valóban kioldhatnak káros vegyületeket (pl. BPA-t).

Az sem igaz, hogy a mikró elpusztítja az étel tápanyagait. Minden hőkezelés csökkentheti bizonyos tápanyagok mennyiségét, de a mikró gyors felmelegítése miatt sokszor kevesebb veszteség van, mint forralásnál vagy hosszú sütésnél.

Nincs bizonyíték arra, hogy a mikró használata rákot okozna. A mikrohullámok nem képesek DNS-károsodást előidézni. A sugárzás csak addig van jelen, amíg a készülék működik, és bent marad a sütőtérben.

Az is tévhit, hogy a mikróban a fém „felrobban”. A valóságban nem robban fel, de a fém visszaveri a mikrohullámokat, ami szikrázást, ívkisülést okozhat. Ezért nem szabad fémtárgyakat, alumíniumfóliát vagy aranymintás tányérokat betenni.

Részben igaz, hogy a mikró egyenlőtlenül melegít, tehát „rosszul főz”, ugyanis a mikrohullámok nem mindig oszlanak el egyenletesen, ezért fontos az ételt keverni vagy pihentetni, hogy a hő kiegyenlítődjön. Emiatt modern mikrókban van forgótányér vagy keverőlapát.

A legtöbb félelem a mikróval kapcsolatban túlzás vagy félreértés. A legnagyobb valódi veszély inkább a nem megfelelő edények használata vagy az egyenetlen melegítésből fakadó élelmiszerbiztonsági kockázat.