Életmód

A mangó csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát?

A szakértők szerint a mangó tápértéke kulcsszerepet játszik

Szakértők felfedezték, hogy a mangó csökkentheti a cukorbetegség kockázatát a magas cukortartalma ellenére. A Foods folyóiratban megjelent kísérlet szerint a prediabéteszes résztvevők, akik naponta egy friss trópusi gyümölcsöt fogyasztottak, alacsonyabb vércukorszintet, fokozott inzulinérzékenységet és csökkent testzsírt tapasztaltak.

A mangó csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát?
Mangóvirágok, egy különleges snack
Fotó: AFP/NurPhoto/CFOTO

A tanulmányban két csoport vett részt: az egyik csoport naponta evett mangót (körülbelül 32 gramm cukrot), míg a másik csoport egy körülbelül 11 gramm cukrot tartalmazó szeletet. Hat hónap elteltével azoknál, akik ették a gyümölcsöt, csökkent a vércukorszint-emelkedés, és javult az általános anyagcsere-egészség.

A szakértők szerint a mangó tápértéke kulcsszerepet játszik. Vitaminokat, antioxidánsokat és rostot tartalmaz, amelyek ellensúlyozzák az édes ízt, és további egészségügyi előnyökkel járnak. A hozzáadott cukrot tartalmazó nassolnivalókkal ellentétben a friss gyümölcs javítja az anyagcsere-egészséget, és segít csökkenteni a cukorbetegség kockázatát.

Kapcsolódó írásaink