Életmód

Valószínű Ön is rosszul használja ezeket a sütőbeállításokat

A sütőt mindannyian nagyjából minden nap használjuk - de tényleg tudja, hogyan kell használni? 

Bár mindannyian naponta használjuk sütőinket – előfordulhat, hogy vannak olyan funkciók, amelyeket figyelmen kívül hagy, amelyek megkönnyíthetik és hatékonyabbá tehetik a főzést, valamint a tisztítási beállításokat is.

Valószínű Ön is rosszul használja ezeket a sütőbeállításokat
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A sütőt olyan sok további funkcióval tervezték, amelyeket nem használnak napról napra, és mivel havonta több mint ezer ember keres rá a „sütő szimbólumokra” , egyértelmű, hogy néhányan még mindig bizonytalanok abban, hogy az egyes beállítások valójában mit csinálnak – írja a Mirror.

Ecem Uslubaş, a Hotpoint szakértője szerint: „Ha tisztában vagy a sütő szimbólumai jelentésével, javíthatod a főzés eredményét, csökkentheted az ételpazarlást, és kevesebb energiát használsz.”

Hagyományos sütés – Két vízszintes vonal jelzi. A hő felülről és alulról érkezik, ventilátor nélkül. Ideális piskótához, süteményhez vagy lassan sült húsokhoz. A középső rács a legbiztonságosabb, mert ott egyenletes a hő.

Csak alsó sütés – Egyetlen vonal alul. Jó rakott ételekhez, pitéhez vagy pörköltekhez, mert a hő alulról emelkedik. Piskótához viszont nem ajánlott, mert az alja túlsülhet.

Légkeveréses sütés – Körbe rajzolt ventilátor. A forró levegő kering, így egyszerre több szinten is süthetsz. Gyorsabban felmelegszik, kevesebb energiát használ, de érdemes 20 fokkal alacsonyabb hőfokot beállítani a recepthez képest.

Grill – Hullámos vonal felül. Pirítós, zöldség vagy hús készítésére kiváló. „Soha ne hagyd magára a grillt, mert pillanatok alatt odakap az étel” – figyelmeztet a szakértő.

Kombinált funkciók – Bizonyos sütők képesek egyszerre több módot is használni. Például ventilátor és alsó fűtés együtt ideális pizzához: ropogós lesz az alja, a teteje pedig egyenletesen átsül.

Világítás – A villanykörte ikon lehetővé teszi, hogy az ajtó nyitogatása nélkül ellenőrizd az ételt, így nem esik le a hőmérséklet.

Kiolvasztás – Ventilátor hő nélkül. Kíméletesen olvasztja a húst és a pékárut, biztonságosabb, mint szobahőn hagyni.

Pirolitikus tisztítás – Három ponttal vagy speciális ikonnal jelölt funkció. A sütő extrém hőfokon hamuvá égeti a szennyeződést, amit könnyen kitörölhetsz. Vegyszermentes és hatékony, de csak az erre alkalmas tartozékokat hagyd bent.

Kapcsolódó írásaink