Életmód

Ezt az öt ételt egye a menopauza idején

Ösztrogénhiány

Sok nő csökkenő energiát és rossz hangulatot érez a menopauza alatt. A hormonális változás kihívás elé állítja a testet és a pszichét. Bizonyos ételek azonban segíthetnek kompenzálni az ösztrogénhiányt.

Ezt az öt ételt egye a menopauza idején
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Sok nő tapasztalja a Klimax Egy bizonyos ponton ösztrogén feleslege – úgynevezett ösztrogén dominancia. Bizonyos esetekben ez súlygyarapodásban, pattanásokban vagy hangulatingadozásokban nyilvánul meg.

A menopauza alatt a petefészkek fokozatosan megszűnnek működni, és csökken az ösztrogéntermelés. Ez nem jelenti azt, hogy a bosszantó problémák száma egyidejűleg csökken. Sziasztok, hőhullámok, üdvözlet, inkontinencia - írja a focus.de.

Menopauza: Ez a diéta támogatja a testet

A rossz hír az, hogy nem lehet megállítani a menopauzát. És a jó hír? A tünetek legalább enyhíthetők. Például fitoösztrogénnel. A másodlagos növényi anyag szerkezeti hasonlóságokat tartalmaz az ösztrogénnel, ezért utánozhatja a hormont és segíthet kompenzálni az ösztrogénhiányt.

A következő zöldségek tartalmaznak fitoösztrogént – és más jótékony tulajdonságokkal is rendelkeznek:

1. Brokkoli

A brokkoli sok mindent kínál. A C-, E- és K-vitamin mellett a zöldség B-vitamin komplexeket és ásványi anyagokat, például vasat, cinket, kalciumot, magnéziumot és káliumot is tartalmaz. Másodlagos növényi anyagainak köszönhetően antioxidáns hatású és védi a szervezetet a szabad gyököktől. Egyébként: Párolni kell, nem forralni.

2. Fokhagyma

A gumó csúnya szagot hagy maga után - de szemet hunyunk. Mert: A fokhagyma finom. És a fokhagyma egészséges!

Az erek kitágításával elősegíti a vérkeringést. Ezenkívül lebontja a koaguláns fibrint az ajoén kénvegyülettel, és így vérhígítóként működik.

3. Cékla

A cékla sok jót is tartalmaz, többek között B1-vitamint, B2-vitamint, B6-vitamint, C-vitamint, káliumot, magnéziumot, kalciumot, vasat és cinket.

A benne található betanin (a vörös színért is felelős) antioxidáns és megköti a szabad gyököket. A cékla állítólag pozitív hatással van a vérnyomásra és elősegíti az emésztést.

4. Sárgarépa

A sárgarépa valóban jót tesz a szemnek? Igen, de feltételesen: A sárgarépában található béta-karotin az A-vitamin prekurzora. Ennek hiánya pedig rossz látást okozhat. A béta-karotin bizonyos mértékig kompenzálhatja a hiányt, és így orvosolhatja a látásromlást.

De a sárgarépa még ennél is többre képes: oldhatatlan rostjával erősíti az immunrendszert és enyhíti a gyomor-bélrendszeri panaszokat (amelyek kevesebb vizet kötnek meg, és ezért jobban serkentik a bélben történő szállítást).

5. Spenót

Popeye gyermekkorában megtanította nekünk: a spenót erőssé tesz! Még akkor is, ha a növekvő bicepsz a valóságban nem működik olyan gyorsan.

Ennek ellenére meg kell enni a zöld leveleket. A spenót a vas mellett kalciumot és folsavat, valamint A-, C- és K1-vitamint tartalmaz. Ez utóbbi segít szabályozni a véralvadást.

Kapcsolódó írásaink