Életmód

Ezeknek az ételeknek szinte korlátlan az eltarthatósági ideje

Hét étel amik szinte örökké tartanak

Rengeteg olyan élelmiszer van, amelyek sokkal hosszabb eltarthatósági idővel rendelkeznek, mint azt általában feltételezik – némelyiknek szinte korlátlan az eltarthatósági ideje.

Ezeknek az ételeknek szinte korlátlan az eltarthatósági ideje
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Érdekes módon sok ilyen élelmiszernek még mindig van nyomtatott minőségmegőrzési dátuma. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a termék ettől a ponttól kezdve már nem ehető. A minőségmegőrzési idő a gyártó garanciája arra, hogy a termék minősége e végéig változatlan marad – azaz nem romlik, és megőrzi színét, ízét és állagát. Ezen túlmenően azonban szinte minden étel ehető - írja a focus.de.

Méz

Méz valószínűleg a legismertebb példa egy olyan termékre, amelynek korlátlan eltarthatósági ideje van. A történészek több ezer éves mézet fedeztek fel az egyiptomi sírkamrákban, és még mindig fogyasztható. Ez a hosszú eltarthatóság alacsony nedvességtartalmának és magas cukortartalmának köszönhető, amelyek gátolják a baktériumok szaporodását. Ha a mézet légmentesen tárolják, akkor többé-kevésbé időtlen módon tárolható.

Nemcsak örökké jó marad, hanem a konyhában is nélkülözhetetlen. Nem hiába az egyik legrégebbi ismert tartósítószer - egyszerűen nem romlik. Ásványi anyagból (nátrium-kloridból) áll, amely nem bomlik le és nem bomlik le. Fontos, hogy a sót száraz helyen tároljuk, mivel a nedvesség csomósodást okozhat.

Mustár

A mustár sokáig jó marad, különösen bontatlan csomagolásban. Az ecet, amely sokféle mustárban megtalálható, természetes tartósítószerként működik. Még akkor is, ha az íze hosszú idő után kissé csökken, a mustárt lényegében változatlanul fogyasztják, és nem jelent egészségügyi kockázatot. Idővel némi folyadék leülepedhet a mustáron, de ez normális és nem a romlandás jele.

Ecet

Ezért nem meglepő, hogy az ecet – különösen a desztillált fehér ecet – szintén hosszú életű élelmiszer. Savas jellege megakadályozza a mikroorganizmusok szaporodását, és végtelen felhasználásra alkalmas a konyhában. Az ízesített ecetek is hosszú eltarthatósági idővel rendelkeznek, de hűvös és sötét helyen kell tárolni.

(Fehér) Rizs

Különösen fehér rizs olyan étel, amely szinte soha nem romlik meg. Száraz, hűvös, légmentesen záródó edényben tárolva a fehér rizs sok évig, sőt évtizedekig is elállhat. A barna rizs magasabb zsírtartalma miatt rövidebb eltarthatósági idővel rendelkezik, de megfelelő tárolás esetén sok hónapig megőrzi minőségét.

Cukor

A cukor a sóhoz hasonlóan viselkedik: megköti a nedvességet, ami hajlamossá teszi a csomósodásra, de nem romlik. A mézhez hasonlóan a magas cukortartalom biztosítja, hogy a mikroorganizmusoknak esélyük se legyen. A cukor ezért évekig használható, ha száraz és légmentesen záródó helyen tárolják.

Tiszta alkohol

A kiváló minőségű szeszes italok, például pálinka, vodka, tequila, whisky vagy rum nem romlanak meg. Mindaddig, amíg az üveg lezárva marad, ezek az italok szinte örökké eltarthatók. Szerkezetük nem változik, így tökéletesek a hosszú távú tárolásra. Egy nyitott üveg pálinkával gyakran több évtizedbe telik, amíg az aroma önmagában elpárolog.

Kapcsolódó írásaink