Életmód
Öt gyakori tévhit a kávéról
Számos mítosz

Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/Igor Stevanovic
- A sötét pörkölésű kávék több koffeint tartalmaznak. Valójában minél tovább pörköljük a kávébabot, annál több koffeint veszít.
- Az eszpresszó több koffeint tartalmaz, mint a hagyományos kávé. A szakértő szerint az ital intenzívebb íze a főzési módszernek köszönhető.
- A következő elmélet szerint a kávé segít gyorsan kijózanodni. A valóságban a koffein nem rendelkezik ezzel a tulajdonsággal, bár élénkít.
- A koffeinmentes kávé nem tartalmaz koffeint. A szakértő szerint 1–3% koffeint tartalmaz.
- A legjobb, ha közvetlenül ébredés után kávét fogyasztunk. Megjegyezte, hogy ilyenkor már emelkedett a kortizolszint. A kávéfogyasztás csökkenti a hatását és növeli a stressz-szintet. Ezért a legjobb, ha fél órával ébredés után fogyasztjuk el az italt – vonta le a következtetést a szakember.