Egészség

Ez az étrend csökkentheti az endometriózis tüneteit

A betegség rengeteg nő mindennapjait keseríti meg

A menstruációval járó erős fájdalom csak egy azok közül a panaszok közül, amelyek rengeteg nő mindennapjait keserítik meg. Bár az endometriózis pontos kialakulási oka továbbra sem tisztázott, a tünetek enyhítésében sokat segíthetnek a tudatos életmódbeli változtatások.

Ez az étrend csökkentheti az endometriózis tüneteit
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Annette Riedl

Az endometriózis Magyarországon több mint 200 ezer nőt érintő krónikus, fájdalommal járó betegség. Ilyenkor a méhnyálkahártyához hasonló szövetek a méhen kívül, leggyakrabban a hasüregben jelennek meg. Ezek a sejtek a menstruációs ciklus hormonális változásaira ugyanúgy reagálnak, mint a méh belső felszíne: megduzzadnak és véreznek. Mivel azonban a vér nem tud kiürülni, gyulladás, szövetcsomók és erős medencetáji fájdalom alakulhat ki. Az állapot nagymértékben ronthatja az életminőséget, végleges gyógymódja pedig jelenleg még nem ismert. A kezelések célja elsősorban a tünetek csökkentése és a mindennapok megkönnyítése – ebben fontos szerepet kaphat a megfelelő étrend és bizonyos speciális diéták is – írja a mindmegette.hu.

Az, hogy mit eszünk, nagyban befolyásolhatja az endometriózis során jelentkező gyulladásos folyamatokat. Ezért fontos tudatosan kerülni azokat az ételeket, amelyek fokozhatják a gyulladást vagy ronthatják a tüneteket.

Az egyik legfőbb problémát a feldolgozott, kész- vagy gyorsételekben található transzzsírok jelentik. Ezek gyulladáskeltő hatása régóta ismert, és jelentős mennyiségben fordulnak elő a chipsekben, a csomagolt édességekben és egyes pékárukban is.

Szintén rizikófaktornak számítanak a vörös húsok is. Több tanulmány is kimutatta, hogy azoknál a nőknél, akik rendszeresen esznek vörös húst, nagyobb eséllyel alakul ki endometriózis.

Egy 207 résztvevővel végzett vizsgálat arra is rámutatott, hogy a gluténmentes étrend bevezetése a betegek 75%-ánál mérsékelte a fájdalmat.

A cél a gyulladás csökkentése és a hormonháztartás támogatása. Ebben segíthet egy főként növényi alapú, tápanyagokban gazdag étrend.

  • Hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonák – rost- és fehérjetartalmukkal támogatják az emésztést és a hormonális egyensúlyt.
  • Omega–3 zsírsavak – például a tengeri halak, a lenmag és a diófélék is csökkenthetik a gyulladást.
  • Rostban gazdag ételek – a brokkoli, a bab, a zab és a batáta az emésztést és a hormonműködést is támogatja.
  • Antioxidánsban gazdag ételek – a narancs, a bogyós gyümölcsök, a spenót, a cékla, valamint az étcsokoládé különösen jótékony hatású lehet.

Kapcsolódó írásaink