Életmód

Ezek a legpiszkosabbak a konyhában

„Baktériumok melegágya”

A szivacs és a mosogatórongy a lakás legfőbb baktériummelegágyai, mert még alapos tisztítás után is ételmaradékok maradnak rajtuk.

Ezek a legpiszkosabbak a konyhában
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

„Ma, amikor a legpiszkosabb helyekről van szó, már nem a fürdőszobát és a WC-t említik, hanem a konyhát. És ez megalapozott. A szivacs és a mosogatóruha a kedvenceink. Ezek a baktériumok melegágyai, mert még alapos tisztítás után is ételmaradékok maradnak rajtuk. A tudósok staphylococcus, Escherichia coli és penészgombák kolóniáit találták a szivacsokon. Ezért a szivacsokat három-négy alkalommal kell cserélni havonta” – mondja a szakértő, írja a NEWS.ru..

A második helyen a vágódeszkák állnak. Függetlenül az anyaguktól, minden konyhai vágóeszközben ételmaradékok és baktériumok halmozódnak fel – tette hozzá.

„Éppen ezért ajánlott külön deszkákat használni hús, hal, zöldség és kenyér vágásához. Javaslom, hogy félévente cseréljék ki őket. A cserék között pedig mossák el a mosogatógépben, vagy öntsék le forró vízzel. A szemetesládát is havonta egyszer fertőtleníteni kell, még akkor is, ha benne van a zsák. A konyhai mosogatót pedig legalább hetente egyszer, de inkább két-háromszor alaposan meg kell tisztítani” – zárta a táplálkozási szakértő.

Kapcsolódó írásaink