Életmód
A vörös hús veszélyei
Nem csak a kolbásszal kell vigyázni

A szakértők többször is riadót fújtak, a feldolgozott húsok – kolbászok, hot dogok, sonka stb. – káros hatásairól beszélve. De még tiszta formájában is károsíthatja a szervezetet, ha túlzott mértékben fogyasztják.
A táplálkozási szakember óva intett a vörös húsok túlzott fogyasztásától, mivel az növelheti a koleszterinszintet és ateroszklerózisos elváltozásokhoz vezethet az erekben.
„A máj stressz alatt áll, nagy mennyiségű állati zsírt kénytelen feldolgozni, a vesék szenvednek, kiürítve a fehérje-anyagcsere termékeit, és a beleknek sem tesz jót, amelyek nehezen birkóznak meg a nehéz ételek mennyiségével” – magyarázta.
Az orvos nem ajánlja a vörös húsok teljes elhagyását, csak kiemeli, hogy a legtöbb esetben jobb, ha könnyen emészthető fajtákkal helyettesítjük: csirkével, pulykával, nyúllal stb – írta meg a sports.kz.
A szakértő azt tanácsolja, hogy bőr nélküli húst válasszunk, és sütés nélkül, minimális mennyiségű olajjal főzzük.
