Életmód

Az ételek sózása növeli a halláskárosodás kockázatát?

Figyelmeztetnek a tudósok

A só gyakori hozzáadása az ételekhez növelheti a halláskárosodás kockázatát, állítja Yeonji Han dél-koreai kutató. A tudós a Newsweeknek nyilatkozott a szokás váratlan következményéről.

Az ételek sózása növeli a halláskárosodás kockázatát?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/LDA/Science Photo Librar/PeakStock

A tanulmány szerint a halláskárosodás valószínűsége 23%-kal magasabb azoknál, akik hozzászoktak a só hozzáadásához a készételekhez. A szakember megjegyezte, hogy ez a tendencia különösen jellemző azokra a fiatalokra, akiknek nincsenek krónikus betegségeik.

Ugyanakkor a só túlzott fogyasztása nem a halláskárosodás fő oka – az életkorral leggyakrabban csökken. A túlzott sófogyasztás azonban magas vérnyomást és érrendszeri rendellenességeket okozhat, amelyek közvetlenül összefüggenek a halláskárosodással.

Kapcsolódó írásaink