Életmód

Milyen gyümölcsök és zöldségek csökkentik a gyomor-bélrendszeri rák kockázatát?

A gyomor-bélrendszeri rákot egyre gyakrabban észlelik 50 év alatti embereknél

A gyomor-bél traktus (GIT) rákja, amely magában foglalja a gyomor-, máj-, nyelőcső-, hasnyálmirigy- és vastagbélrákot, a világ összes rákos megbetegedésének több mint egynegyedét teszi ki – írja a 24tv.ua.

Milyen gyümölcsök és zöldségek csökkentik a gyomor-bélrendszeri rák kockázatát?
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/KTS

Ezért minden adat fontos ezen betegségek megelőzésével kapcsolatban. Sőt, ha hozzáférhető módszerekről van szó.

Miért fontos ez a kutatás?

Csak 2018-ban körülbelül 5 millió új diagnózist és 3 millió halálesetet regisztráltak. Most az orvosok kongatják a vészharangot, mivel a gyomor-bélrendszeri rákot egyre gyakrabban észlelik 50 év alatti embereknél.

Mint más krónikus betegségek esetében, az életmód és az étkezési szokások befolyásolják a rák kialakulásának kockázatát. Az Amerikai Rákellenes Társaság az étrendet, a testmozgást, a dohányzást és az alkoholfogyasztást azonosítja a fő tényezőkként.

Vajon a tudósok vizsgálták az ételek színét?

Koreai tudósok úgy döntöttek, hogy egy másik tényezőt is megvizsgálnak – a fogyasztott gyümölcsök és zöldségek színét. A Koreai Nemzeti Rákközpontban 2007 és 2021 között végzett tanulmány eredményeit a Nutrition Research folyóiratban tették közzé. Több mint 11 ezer ember vett részt benne, akiket átlagosan 8 évig figyeltek meg. Ez idő alatt 214 gyomor-bélrendszeri rákos megbetegedést észleltek.

A kutatók különös figyelmet fordítottak a gyümölcsök és zöldségek pépjére, nem a héjukra. Az almát, a körtét és a banánt fehér terméknek, míg a paradicsomot, az epret és a céklát pirosnak és lilának tekintették.

Mit fedeztek fel a tudósok?

Napi 188 gramm fehér gyümölcs és zöldség fogyasztása 36%-kal csökkenti a gyomor-bélrendszeri rák kockázatát.

Naponta 34 gramm piros vagy lila étel fogyasztása 32%-kal csökkenti a kockázatot.

Az alkoholt fogyasztóknál 94 gramm piros/lila gyümölcs és zöldség 43%-kal csökkentette a kockázatot.

Megbízhatók a következtetések?

A kutatók megjegyezték, hogy a tanulmánynak voltak korlátai. Különösen az, hogy csak a koreai lakosságot vizsgálta, és mindenféle gyomor-bélrendszeri rákot együtt elemeztek, így lehetetlen biztosan megmondani, hogy melyik szín hatékonyabb egy adott szerv esetében.

Szóval, mennyi gyümölcsöt kellene fogyasztani?

Példákkal magyarázzuk el:

— 188 gramm fehér étel egy nagy almának, két kis banánnak vagy majdnem két csésze karfiolnak felel meg;

- 34 gramm piros/lila - néhány szelet paradicsom vagy két közepes eper.

Hogyan lehet javítani a hatást?

Étrended változatosabbá tételéhez gyümölcsöket adhatsz a turmixokhoz, zabkásához, desszertekhez, zöldségeket pedig a levesekhez, rakott ételekhez és köretekhez. Az enyhe hőkezelés egyes hasznos anyagokat könnyebben hozzáférhetővé tesz a szervezet számára.

Így a színes étrend egy egyszerű és hatékony módja az egészség javításának és a súlyos betegségek kockázatának csökkentésének.

Kapcsolódó írásaink