Életmód

Kiderült, kell-e higítani a tejet

Érdemes odafigyelni a mennyiségre

A táplálkozási szakértő szerint a 2,5%-nál magasabb zsírtartalmú tej nem mindig alkalmas napi fogyasztásra, különösen akkor, ha emésztési problémák állnak fennt.

Kiderült, kell-e higítani a tejet
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Phanie/GARO

Kinek ajánlott higítania a tejet?

A tej zsírtartalma a tejzsír mennyiségét jelenti 100 g termékben. A 2,5% zsírtartalmú tej 2,5 ml zsírt tartalmaz.

A táplálkozási szakértő megjegyezte, hogy ha egy személynek krónikus gyomor-bélrendszeri betegségei vannak (például gyomorhurut, hasnyálmirigy-gyulladás vagy irritábilis bél szindróma), akkor a zsíros tejtermékek túlterhelhetik az emésztőrendszert.

„Általánosságban elmondható, hogy nem szükséges hígítani. De krónikus gyomor-bélrendszeri betegségek esetén jobb hígítani a tejet, mivel a zsírosabb tejtermékek kellemetlen tüneteket okozhatnak: nehézséget, puffadást, hányingert” – tisztázta Gorkavaja a NEWS.ru- nak adott interjújában.

A tejet vízzel kell felére hígítani, vagy legfeljebb 1,5%-os zsírtartalmú változatokat használni.

Azok számára, akik odafigyelnek a testsúlyukra, az alacsony zsírtartalmú tejtermékek is jobb választást jelentenek. Kevesebb kalóriát tartalmaznak, könnyebben emészthetők, és nem okoznak vércukorszint-emelkedést. És bár a szervezetnek szüksége van zsírokra, jobb, ha más forrásokból – diófélékből, olívaolajból, zsíros halakból – juttatjuk be őket – írja a sports.kz.

Káros-e a tej?

A tej önmagában nem káros, de egyeseknél laktázhiány – amikor a szervezet nem emészti meg jól a laktózt, a tejcukrot – intolerancia alakulhat ki. Számukra a laktózmentes alternatívák vagy a növényi alapú helyettesítők (zab, mandula, szójatej) megfelelőek.