Életmód

Melyik burgonya veszélyesebb az egészségre?

Főtt vagy sült

Hogyan befolyásolja a burgonyafőzés módja a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát - egy nagyszabású tanulmány eredményei, jelenti a Sports.kz a Socportal.info-ra hivatkozva.

Melyik burgonya veszélyesebb az egészségre?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/NurPhoto/Mike Campbell

A burgonya emberek millióinak asztalán található gyakori élelmiszer, de a 2-es típusú cukorbetegség kockázatára gyakorolt hatása régóta vitatott.

A Harvard Közegészségügyi Iskola új, a BMJ-ben megjelent tanulmánya segített kideríteni, hogy pontosan mi is történik. Kiderült, hogy nem csak maga a burgonya számít, hanem az is, hogyan főzik meg.

A tudósok több mint 205 000 felnőtt adatait elemezték, akiknek az étrendjét több mint 30 éven keresztül követték nyomon. A résztvevők rendszeresen jelezték, hogy milyen gyakran esznek burgonyát – sült, főtt, vagy krumplipürét – és teljes kiőrlésű gabonát.

Főbb megállapítások:

– A heti háromszori sült krumpli fogyasztása körülbelül 20%-kal növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

— A főtt, sült és krumplipüré nem mutatott szignifikáns hatást a betegség kockázatára.

— A megfigyelési időszak alatt 22 299 embernél alakult ki 2-es típusú cukorbetegség.

— A tudósok azt is megállapították, hogy a burgonya teljes kiőrlésű gabonával való helyettesítése jót tesz az egészségnek:

— Ha egy adag főtt, sült vagy krumplipürét teljes kiőrlésű kenyérrel, tésztával vagy gabonapelyhekkel helyettesítünk, a kockázat 4%-kal csökken.

– Ha a sült krumplit teljes kiőrlésű gabonatermékekkel helyettesítjük, a kockázat 19%-kal csökken.

— Már az is csökkenti a kockázatot, ha a sült krumplit finomított gabonafélékkel (például fehér kenyérrel vagy tésztával) helyettesítjük.

Az eredményeket megerősítette egy több mint félmillió embert világszerte magában foglaló, más tanulmányok adatainak elemzése.

A tudósok következtetése: a burgonya elkészítésének módja kulcsszerepet játszik. Walter Willett professzor megjegyzi, hogy már az étrend apró változásai is – például a kevesebb sült krumpli és a több teljes kiőrlésű gabona – jelentősen csökkenthetik a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát országos szinten.