Életmód
A grapefruit jótékony tulajdonságai
Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz

A grapefruit története nem az ókorban, hanem a 17. században kezdődik Barbados napsütötte partjain. A pomelo és az édes narancs véletlenszerű, de gyönyörű hibridjeként született.
A grapefruitot gyakran „szőlőgyümölcsnek” is nevezik, mivel terméseit szőlőszemekre emlékeztető fürtökben gyűjtik. Eleinte szépsége és frissítő íze miatt értékelték a citrusféléket, de később felfedezték a termék jótékony hatásait.
A grapefruit előnyei
Ez a gyümölcs nagyon hasznos, rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.
— C-vitamin: egy fél érett grapefruit szinte a napi C-vitamin-szükségletet fedezi ebből a fontos természetes antioxidánsból. Ezenkívül egy intenzív edzés után a citrusfélék segítenek a szervezetnek gyorsabban regenerálódni.
- A-vitamin (béta-karotin): javítja a látást, megakadályozza a nap káros hatásait, puhává teszi a bőrt és egészséges megjelenést kölcsönöz neki.
— B-vitaminok (különösen a B6-vitamin): nélkülözhetetlen összetevők a sejtek energiacseréjéhez. Támogatják az idegrendszert, és segítik az izmok regenerálódását és növekedését.
— Kálium: elengedhetetlen a szív egészségéhez és az izomerősítéshez, szabályozza a vízháztartást és fenntartja a normál vérnyomást.
- Magnézium: fontos ásványi anyag, amely segíti az izmok ellazulását edzés után. Emellett segít az energiatermelésben is.
Jótékony tulajdonságok:
Antioxidáns tulajdonságok. A vörös és rózsaszín grépfrút különösen gazdag likopinban és flavonoidokban (különösen naringinban) – ezek természetes vegyületek, amelyek védő hatással vannak a szervezetre. Megkötik és semlegesítik a stressz és az intenzív edzés során keletkező káros szabad gyököket.
Az alak támogatása. Ezenkívül a citrusfélék kevés kalóriát és sok vizet tartalmaznak: egy fél grapefruit mindössze 40-50 kcal-t tartalmaz. Tökéletesen oltja a szomjat, és jóllakottságérzetet ad anélkül, hogy elnehezültnek érezné magát.
Hatás az anyagcserére. Összetevői (ugyanaz a naringin) normalizálják az anyagcserét, és segítik a szervezetet a vérből származó cukor hatékonyabb felhasználásában az energia feltöltéséhez, ami fontos az életerő és a jó forma fenntartásához.
Támogatja a szívet és az ereket. A grapefruitban található rostok és antioxidánsok segítenek fenntartani az egészséges koleszterinszintet a szervezetben. A kálium fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri aktivitás szabályozásában: normalizálja a vérnyomást és javítja az érfal rugalmasságát.
Javítja az emésztést. A grapefruitban található természetes rost támogatja az egészséges bélmozgást és megelőzi a székrekedést. A citrusfélék enyhe keserű íze jelzi a szervezetnek, hogy emésztőnedvek termelésébe kezdjen, hogy az étel jobban felszívódjon.