Életmód

Hogy hat a kávé az antibiotikumra?

Megdöbbentő eredmény

A Tübingeni és Würzburgi Egyetem kutatói felfedezték, hogy a gyakori ételek megváltoztathatják a gyógyszerek hatékonyságát. A PLOS Biology folyóiratban megjelent új tanulmányban kimutatták, hogy a koffein csökkentheti egyes antibiotikumok hatását az Escherichia coli baktériummal szemben.

Hogy hat a kávé az antibiotikumra?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/DPA/Lino Mirgeler

A tudósok azt vizsgálták, hogy 94 különböző anyag, a gyógyszerektől az élelmiszer-összetevőkig, hogyan befolyásolja a baktériumok génjeinek és transzportfehérjéinek működését. Ezek a fehérjék szabályozzák, hogy mely anyagok jutnak be és kilépnek a sejtből. Kiderült, hogy a koffein a Rob szabályozó génen keresztül változások sorozatát indítja el, ami miatt a transzportfehérjék kevésbé képesek átjuttatni a ciprofloxacin antibiotikumot.

Ezt a hatást egy másik baktérium, a Salmonella enterica esetében nem találták meg, ami rávilágít arra, hogy még a közeli rokon mikroorganizmusok is eltérően reagálhatnak ugyanazon ingerekre. A szerzők szerint ez nem klasszikus antibiotikum-rezisztencia, hanem „alacsony szintű” rezisztencia, ahol a baktérium átmenetileg megváltoztatja mechanizmusait mutációk nélkül.

A szerzők úgy vélik, hogy ezek az eredmények befolyásolhatják a kezelési ajánlásokat. A jövőben az orvosoknak nemcsak a felírt gyógyszereket kell figyelembe venniük, hanem azt is, hogy a beteg milyen ételeket és italokat – beleértve a koffeint is – fogyaszt a terápia során.