Életmód

Ez történik, ha forró serpenyőt teszünk a hűtőbe

Az egyik leggyakoribb hiba, ami súlyos következményekkel járhat

Biztosan Önnek is ismerős a szituáció, amikor az illatos étel még gőzölög, és azon gondolkodik, hová tegye a maradékot. Mutatjuk miért nem jó választás a hűtőszekrény.

Ez történik, ha forró serpenyőt teszünk a hűtőbe
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Connect Images/GpointStudio

Miért nem való a meleg étel a hűtőszekrénybe?

Számos oka van annak, hogy a szakértők és a hűtőszekrénygyártók miért nem javasolják a forró ételek hűtőszekrényben tárolását, és mindegyik érv igencsak meggyőző:

A legnyilvánvalóbb probléma az, hogy egy forró étel azonnal megemeli a hűtőszekrény belsejének hőmérsékletét. Minél nagyobb és melegebb az étel, annál nagyobb a hatás. Ez megzavarja a többi termék tárolására beállított hőmérsékleti rendszert.

Amikor a hűtőszekrényben megemelkedik a hőmérséklet, a benne tárolt többi termék a „veszélyes zónába” kerül.

A baktériumok szaporodásához ideális hőmérséklet +4°C és +60°C között van. A hűtőszekrény belsejében lévő hőmérséklet emelkedése más termékek felmelegedését okozhatja, és ebbe a veszélyes tartományba eshet. Ez azt jelenti, hogy a bennük lévő baktériumok aktívvá válnak, és elkezdenek aktívan szaporodni, felgyorsítva az élelmiszerek romlását.

A forró ételből származó hő beáramlásának kompenzálására a hűtőszekrény fokozott üzemmódban kezd működni. A kompresszor hosszabb ideig kapcsol be és intenzívebben működik. Ez megnövekedett energiafogyasztáshoz és, ami még fontosabb, az alkatrészek gyorsabb kopásához vezet. Idővel ez a hűtőszekrény meghibásodásához vezethet.

Ironikus módon egy nagy tömegű meleg étel a hűtőszekrényben sokkal lassabban hűl le, mintha egy ideig a konyhapulton hagynánk. A hűtőszekrényben lévő hideg levegő nem „vonja el” a hőt egy nagy edény közepéből olyan hatékonyan, mint kezdetben szobahőmérsékleten. Ennek eredményeként az étel hosszabb ideig marad a hőmérséklet „veszélyes zónájában”, ami elősegíti a baktériumok szaporodását magában az edényben.

Az ételekből származó forró gőz a hideg levegővel és a hűtőszekrény falával ütközve lecsapódik. A hűtőrekeszben ez megnövekedett páratartalomhoz és ennek következtében penészképződéshez vezethet. A fagyasztóban (ha forró ételt tesz oda, ami még rosszabb!) jég, „hóréteg” és dér képződik az ételeken, ami azok romlásához és „fagyasztóégéshez” vezet.

Mi van akkora, ha éjszakára kint hagytuk az ételt az asztalon?

Ez egy másik gyakori helyzet. Megfőzik, megeszik, hagyják kihűlni, majd elfelejtik reggelig eltakarítani. Biztonságos ilyen ételt enni?

A válasz a legtöbb esetben nem. Ahogy már említettük, a +4°C és +60°C közötti hőmérséklet ideális a legtöbb kórokozó baktérium szaporodásához. A szobahőmérséklet (általában +20-25°C körül) pontosan e veszélyes tartomány közepén van. Ha a főtt ételt több órán át ilyen hőmérsékleten hagyjuk (nemhogy egy éjszakán át – 6-8 órán át vagy tovább), az ideális feltételeket teremt a baktériumpopuláció robbanásszerű növekedéséhez. Még a későbbi újramelegítés sem feltétlenül pusztítja el az összes olyan méreganyagot, amelyet a baktériumoknak sikerült előállítaniuk - írja a sports.kz.

Az általános biztonsági szabály az, hogy a főtt ételt nem szabad szobahőmérsékleten hagyni 2 óránál tovább (vagy 1 óránál, ha a szoba nagyon meleg, +32°C felett). Az egy éjszakán át az asztalon hagyott étel valószínűleg veszélyes mennyiségű baktériumot tartalmaz, és ételmérgezést okozhat. Sajnos jobb az ilyen ételt kidobni.

Kapcsolódó írásaink