Életmód
Ezért tesznek sót az eperre a gasztroszakértők
Meglepő, de tudományosan igazolt: egy csipet sóval még édesebbnek érezzük az epret

Legyen szó tejszínhabról, cukorról vagy vaníliakrémről – az eper minden formában mennyei élvezet. Tésztán, fagylaltban vagy csak „natúran” – a piros gyümölcs igazi jolly joker. És sokan szórnak rá egy kis cukrot is.
Csakhogy – még ha elsőre furcsán is hangzik – az eperre inkább sót érdemes szórni. Ennek megvan a tudományos oka.
Só az eperre: még gyümölcsösebb lesz tőle
A só segít abban, hogy a gyümölcs aromája jobban érvényesüljön. Miért? Mert a nyelvünkön nemcsak az ismert édes ízt érzékelő receptorok találhatók – amerikai kutatók a Monell Chemical Senses Centerből és a Utah-i Egyetemről évekkel ezelőtt felfedezték, hogy más ízérzékelő szenzorok is szerepet játszanak ebben.
Egy bizonyos szenzor a nyelv ízlelősejtjeiben célzottan engedi tovább a glükózt – de csak akkor, ha nátrium is jelen van. Márpedig a nátrium az asztali só egyik fő összetevője.
Röviden: ha egy csipet sót szórunk az eperre, akkor a nyelvünkön plusz érzékelők is aktiválódnak – ezek felerősítik az édes ízérzetet.
Az eper így nem lesz sós – legalábbis, ha csak egy kevés sót használunk. Az íze viszont gyümölcsösebb és intenzívebb lesz.
A só-trükk nem csak epernél működik
Ez a trükk nem csak az epernél válik be – más gyümölcsöknél is működik, például ha görögdinnyére vagy málnára szórunk egy csipet sót.
További előny: a só nemcsak az ízt fokozza, hanem kalóriát is spórolhatunk vele, és a fogainknak is kevésbé árt, mint a cukor.
Természetesen nem arról van szó, hogy az epret sós pácba kellene forgatni – de egy apró csipet só valóban csodát tehet, és valódi ízrobbanást idézhet elő.