Életmód
Három váratlan ellenség, ami köszvényt és túlsúlyt okoz
Tönkreteszi az ízületeit

A köszvényt a vérben megemelkedett húgysavszint okozza, amely kristályosodik és felhalmozódik az ízületekben, inakban és a környező szövetekben, szó szerint elpusztítva azokat.
A húgysav a purinok, a szervezet sejtjeiben található nitrogéntartalmú vegyületek lebomlása során keletkezik. A vörös hús, a belsőségek, a zsíros halak, a hüvelyesek, a tea, a kávé és a csokoládé fogyasztásának korlátozására vonatkozó hagyományos ajánlások általában egy meglévő probléma kezelésére szolgáló intézkedések. De a célunk a megelőzés, hogy ne legyünk olyan állapotba jutva, amikor szélsőséges intézkedésekhez kell folyamodnunk, amelyek csak a tüneteket enyhítik anélkül, hogy a kiváltó okot megszüntetnék.
Az ízületek és a testsúly gonoszának gyökere
A megnövekedett húgysavszint és az ízületi gyulladás általában az inzulinrezisztencia (egy szénhidrát-anyagcsere-zavar) következménye. Ez egy olyan állapot, amelyben a vércukor- és inzulinszintje megemelkedik.
Az inzulinrezisztencia oka egyszerű: túlevés, mozgásszegény életmód és ennek következtében a túlsúly.
Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy a szervezet sejtjei nem reagálnak megfelelően az inzulinra, és nem tudják felhasználni a vércukrot az energiaszükségletük kielégítésére. A sejtek jelzik, hogy nincs elég energiájuk, és válaszul a hasnyálmirigy még több inzulint kezd termelni.
Egy ideig ez a rendszer a képességei határán fog egyensúlyozni. De ha a provokáló tényezőket nem szüntetik meg, a "gyár" nem fogja bírni a túlterhelést.
A glükóz nem jut be a sejtekbe, és a vérben lévő szintje stabilan magas marad – helló, prediabétesz. Ha erre nem figyelünk, a helyzet 2-es típusú cukorbetegséggé vagy metabolikus szindrómává romlik.
Három fő „ellenség” az ízületek és az anyagcsere számára
Három fő termékkategóriát azonosíthatunk, amelyek gyulladásos folyamatokat váltanak ki és támogatnak a szervezetben, megzavarják a szénhidrát-anyagcserét, és ennek megfelelően a húgysavszint növekedéséhez vezetnek.
Alkohol
Ez az ízületeid egyik fő ellensége. Az alkohol kiszáradást okoz, ami akadályozza a szervezet húgysav eltávolítására való képességét. Különös figyelmet kell fordítani a vörösbor helytelen fogyasztására, mivel alkoholt és fruktózt is tartalmaz.
Túlzott fruktóz
Ahhoz, hogy a szervezetünk feldolgozza a fruktózt, glükózzá kell alakulnia. Ennek a reakciónak a végterméke azonban a húgysav, amely károsítja az ízületeket. A fruktóz napi bevitele körülbelül 30 gramm. Először is, ezek a gyümölcslevek, gyümölcsök (visszaélés), méz, valamint a cukor, amelynek fele fruktóz.
Cukor és minden finomított szénhidrát
Ezek a termékek gyakori „vendégek” az egészségkárosító szokások listáján. A cukor, mint már említettük, fruktózt tartalmaz. A finomított szénhidrátok (fehér kenyér, péksütemények, édességek) gyorsan megemelik a vércukorszintet, inzulinrezisztenciát okozva.
A cukor napi normája minden termékből 50 gramm, de a legtöbb ember 3-5-ször többet fogyaszt.