Életmód
A tudósok megneveztek egy italt, amely csökkentheti a cukorbetegség hatásait
Gyakori termék

Kiderült, hogy egy gyakori termék, megfosztva fő stimuláló összetevőjétől, váratlan szövetségesnek bizonyulhat korunk egyik leggyakoribb betegsége elleni küzdelemben.
Alekszej Panov, a Biotechnológiai és Ipari Gyógyszerészeti Tanszék docense, a kémia doktora a koffeinmentes kávé érdekes tulajdonságait tárta fel. Szerinte ez az ital az ízváltozásai ellenére szerepet játszhat a cukorbetegség megelőzésében.
Csökkentett cukorbetegség kockázat: A szakértő szerint a fő megállapítás az, hogy a tanulmányok kimutatták, hogy a koffeinmentes kávé csökkentheti a cukorbetegség kockázatát.
Ez a megállapítás különösen fontossá teszi az italt a veszélyeztetett vagy megelőző intézkedéseket kereső emberek számára.
Mi a koffeinmentes kávé?
Alekszej Panov elmagyarázta, hogy a koffeinmentesítés egy olyan folyamat, amelynek során a kávébabokat vízzel, vegyszerekkel vagy sűrített szén-dioxiddal kezelik. Ennek eredményeként a babok megőrzik szokásos megjelenésüket, de elveszítik a koffein nagy részét.
Egy csésze koffeinmentes kávé mindössze 1-3 mg koffeint tartalmaz, míg egy átlagos adag 70-140 mg-ot is tartalmazhat. Azonban érdemes megjegyezni, hogy egy ilyen ital íz- és aromajegyei kevésbé hangsúlyosak.
Az érem másik oldala: fontos megérteni, hogy a koffeinmentes kávé a koffein elvesztésével elveszíti az ehhez az összetevőhöz kapcsolódó pozitív hatásokat is.
„A koffeinhez kapcsolódó számos pozitív hatás (javuló koncentráció, csökkent neurodegeneratív betegségek kockázata) nem releváns a koffeinmentes kávé esetében” – tette hozzá Panov.