Életmód

A szakember óva int a műanyag poharak használatától meleg időben

Kizárólag rövid távú használatra szolgál

Nyáron gyakran műanyag pohárban vásárolunk italokat, teljesen megfeledkezve a lehetséges veszélyekről – mondta Marina Gubanova élelmiszeripari szakember.

A szakember óva int a műanyag poharak használatától meleg időben
A műanyag pohár a nyári hőségben nem a legjobb választás
Fotó: NorthFoto

A szakember szerint minden olyan anyagot, amely élelmiszerekkel érintkezésbe kerül, ennek megfelelően kell megjelölni. Az eldobható poharakon szimbólumoknak kell lenniük – például egy pohár és egy villa piktogramjának –, valamint a műanyag típusának és céljának: hideg vagy meleg italokhoz.

Jelölés hiányában nem lehetünk biztosak a műanyag biztonságosságában, különösen hevítés hatására. Forró időben vagy közvetlen napfényben vegyszerek kezdhetnek kioldódni a folyadékba – magyarázza a szakértő.

Gubanova polipropilén edények (PP jelöléssel) vagy speciálisan "forró ital" jelölésű poharak használatát javasolja - ezek jobban ellenállnak a magas hőmérsékletnek. Még biztonságosabb alternatíva az üvegből, kerámiából vagy fémből készült újrafelhasználható edények.

A szakember hangsúlyozza: az eldobható műanyag evőeszközök nem alkalmasak italok hosszú távú tárolására, különösen nem forró körülmények között. Az ilyen műanyag kizárólag rövid távú használatra szolgál - írta meg a Gismeteo.

Kapcsolódó írásaink