Életmód
Az orvos a kóla váratlan kockázataira figyelmeztet
Cukrot, oxalátokat és foszforsavat tartalmaznak

Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Phanie/Garo
A kőképződés kockázata azért nő, mert a kóla és más üdítők cukrot, oxalátokat és foszforsavat tartalmaznak – magyarázta Sepp. „Napi 500 milliliter cukros üdítő 25 százalékkal növeli az urátkövek kockázatát” – mondta.
Az orvos szerint a túlzott cukorbevitel kiszáradást okoz, az oxalátok a kövek építőanyagai, a foszforsav pedig a vér kalciumszintjének emelkedését és a kalcium-foszfátok felhalmozódását idézi elő a vesékben. Ezen anyagok felhalmozódása a szervezetben az adaptációs mechanizmusok túlterhelődését okozhatja, ami egészségügyi problémákhoz vezethet.