Életmód

Kávé vagy kakaó?

Ez az ital tartja rendben a hormonokat

A kávé és a kakaó két népszerű ital, gazdag kémiai összetétellel és hatással a szervezetre. Az egyik ital több koffeint és antioxidánst tartalmaz, míg a másik elősegíti a szívműködést és nyugtató hatású.

Kávé vagy kakaó?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/NEW/CAIA Image/Tom Merton

A kávé hatása a szervezetre

A szakértő szerint a kávé koffeinforrás, amely serkenti az idegrendszert, felgyorsítja az anyagcserét és kissé növeli a kortizolszintet. Mérsékelt mennyiségben jótékony hatású lehet, de túlzott fogyasztása mellékvese-kimerüléshez, vércukorszint-ingadozásokhoz és alvászavarokhoz vezet - írta az RBC-Ukraine Olesya Pidmurnyak endokrinológus Instagram- oldalára hivatkozva.

A túlzott koffeinfogyasztás izgatottságot, ingerlékenységet és alvási problémákat okozhat. A kávé átmenetileg megemeli a vérnyomást, ami káros lehet a magas vérnyomásban szenvedők számára.

A rendszeres kávéfogyasztás fizikai függőséget okozhat. A hirtelen megvonás fejfájást, ingerlékenységet és fáradtságot okozhat.

Mit tudunk a kakaóról?

Ez az ital sokkal kevesebb koffeint tartalmaz, viszont teobromint tartalmaz, ami enyhébb hatású, de továbbra is stimulálja az idegrendszert.

A kakaó magnéziumban, antioxidánsokban és polifenolokban is gazdag, amelyek támogathatják az inzulinérzékenységet. Nagyszerű választás azok számára, akik inzulinrezisztenciában vagy hipoglikémiára hajlamosak.

A kakaó egyeseknél allergiás reakciókat vagy emésztési problémákat okozhat. A magas oxaláttartalom nagy mennyiségben fogyasztva hozzájárulhat a vesekövek kialakulásához.

A csokoládétermékek gyakran sok cukrot és telített zsírt tartalmaznak, ami negatívan befolyásolja az alakot, a májat és a hasnyálmirigyet.

Melyiket érdemesebb választani?

Az endokrinológus azt mondta, hogy ha „aktiválni” szeretnéd a szervezeted, egy adag minőségi, tej és cukor nélküli kávé nem árt . Ha azonban aggódsz a hormonális egyensúly és a cukorszint stabilitása miatt, válaszd a kakaót .

Vannak, akik az ébredés utáni első órában kakaót isznak, és egy kicsit később (1-2 órával) kávét, amikor a kortizolszint alacsonyabb. Ez csökkentheti az éhgyomorra fogyasztott kávé negatív hatásait.

Kapcsolódó írásaink