Életmód
Kávé vagy kakaó?
Ez az ital tartja rendben a hormonokat

A kávé hatása a szervezetre
A szakértő szerint a kávé koffeinforrás, amely serkenti az idegrendszert, felgyorsítja az anyagcserét és kissé növeli a kortizolszintet. Mérsékelt mennyiségben jótékony hatású lehet, de túlzott fogyasztása mellékvese-kimerüléshez, vércukorszint-ingadozásokhoz és alvászavarokhoz vezet - írta az RBC-Ukraine Olesya Pidmurnyak endokrinológus Instagram- oldalára hivatkozva.
A túlzott koffeinfogyasztás izgatottságot, ingerlékenységet és alvási problémákat okozhat. A kávé átmenetileg megemeli a vérnyomást, ami káros lehet a magas vérnyomásban szenvedők számára.
A rendszeres kávéfogyasztás fizikai függőséget okozhat. A hirtelen megvonás fejfájást, ingerlékenységet és fáradtságot okozhat.
Mit tudunk a kakaóról?
Ez az ital sokkal kevesebb koffeint tartalmaz, viszont teobromint tartalmaz, ami enyhébb hatású, de továbbra is stimulálja az idegrendszert.
A kakaó magnéziumban, antioxidánsokban és polifenolokban is gazdag, amelyek támogathatják az inzulinérzékenységet. Nagyszerű választás azok számára, akik inzulinrezisztenciában vagy hipoglikémiára hajlamosak.
A kakaó egyeseknél allergiás reakciókat vagy emésztési problémákat okozhat. A magas oxaláttartalom nagy mennyiségben fogyasztva hozzájárulhat a vesekövek kialakulásához.
A csokoládétermékek gyakran sok cukrot és telített zsírt tartalmaznak, ami negatívan befolyásolja az alakot, a májat és a hasnyálmirigyet.
Melyiket érdemesebb választani?
Az endokrinológus azt mondta, hogy ha „aktiválni” szeretnéd a szervezeted, egy adag minőségi, tej és cukor nélküli kávé nem árt . Ha azonban aggódsz a hormonális egyensúly és a cukorszint stabilitása miatt, válaszd a kakaót .
Vannak, akik az ébredés utáni első órában kakaót isznak, és egy kicsit később (1-2 órával) kávét, amikor a kortizolszint alacsonyabb. Ez csökkentheti az éhgyomorra fogyasztott kávé negatív hatásait.