Életmód

Az öt legjobb és legrosszabb étel a vesék számára

Árt vagy használ?

Egyes ételek segítenek a szervezetnek eltávolítani a méreganyagokat, míg mások komoly problémákat okozhatnak a húgyutakban. Mit együnk, hogy a vesék óramű pontossággal működjenek, és mit kerüljünk?

Az öt legjobb és legrosszabb étel a vesék számára
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/SKX/Science Phot/Sebastian Kaulitzki

A legjobb ételek a vesék számára

Sötét leveles zöldségek

Catalina Rus Gatica táplálkozási szakértő szerint a sötét leveles zöldségek antioxidánsok, C-, E- és K-vitaminok, valamint kalcium, magnézium, kálium és vas ásványi anyagok forrásai, így nagyszerűek a vesebetegségek megelőzésében.

Ezek a zöldségek küzdenek a gyulladásokkal és védenek az oxidatív károsodástól, amely a vesék túlterhelésekor következik be.

Cseresznye

A vesék apró, érzékeny artériákkal és vénákkal rendelkeznek, amelyek károsodhatnak, ha a vérnyomás hosszú ideig túl magas.

Az egészséges vérnyomást támogató ételek a vese egészségét is elősegítik, és a meggy egy ilyen étel. Emellett gazdag A-vitaminban és antioxidánsokban.

A meggyet összefüggésbe hozták a vérnyomás csökkentésével, így nagyszerű választás a vesefunkciót támogató étrendhez. A jó vérnyomás-szabályozás kulcsfontosságú a vesekárosodás megelőzésében.

Tofu

Ha növényi alapú fehérjét keres a vese egészségének javítására, egyen tofut. Számos táplálkozási előnye van, de egy kicsit savasabb lehet, ami megterhelheti a küzdő veséket.

Mivel a vesék egyensúlyozzák a szervezet pH-értékét és kiválasztják a savakat, az ezt a folyamatot támogató ételek, mint például a tofu, hihetetlenül támogathatják a veséket.

Az állati fehérjékkel ellentétben a növényi alapú fehérjék segítenek javítani a szervezet pH-értékét, elkerülve a potenciálisan káros savas környezetet a szervezetben.

Lenmag

A magas vércukorszint idővel vesekárosodást okozhat.

A stabil glükózszint, és ezáltal a vese egészségének fenntartásának egyik módja a magas rosttartalmú ételek, például a lenmag fogyasztása az étrendben.

Ez a rost segít fenntartani a stabil vércukorszintet, ami kulcsfontosságú a vese egészsége szempontjából. Két evőkanál őrölt lenmag közel 4 gramm rostot tartalmaz.

Fokhagyma

A fokhagyma erős gyulladáscsökkentő hatású, és kimutatták, hogy segít csökkenteni a vérnyomást, ami jótékony hatással van a veseműködésre. Ezenkívül a fokhagyma segít ellensúlyozni a vesebetegség által okozott oxidatív károsodást, ezáltal segít megelőzni a további vesekárosodást.

Legrosszabb termékek

Szénsavas italok

A szénsavas italok, különösen az olyan sötét italok, mint a Coca-Cola, magas mesterséges foszfortartalmúak, amely egy ásványi anyag, ami elengedhetetlen az erős csontokhoz.

Az italokban található mesterséges foszfor káros lehet a vesékre. Sok hozzáadott cukrot is tartalmaznak.

Fagyasztott vacsorák

A fagyasztott ételek gyakran ultrafeldolgozottak és túl sok nátriumot tartalmaznak, adagonként több mint 1000 milligrammot. Mivel a sóbevitel szabályozása kulcsfontosságú a vese egészsége szempontjából, érdemes kerülni a fagyasztott ételeket.

Gyorsétterem

A gyorséttermi ételek gyakran magas telített zsír-, cukor- és kalóriatartalmúak, valamint alacsony tápanyagtartalmúak. A vesebarát étrendnek elsősorban változatos gyümölcsökből és zöldségekből, összetett szénhidrátokból és fehérjéből kell állnia.

Míg a gyorséttermi ételek telített zsírokat tartalmaznak, és teljesen mentesek a vese egészségéhez elengedhetetlen jótékony tápanyagoktól.

Ultrafeldolgozott sajtok

Nem minden sajt egyforma. Ha alaposan megnézzük egyes feldolgozott sajtok címkéjét, láthatjuk, hogy ezek nem csak sima sajtok.

Gyakran „sajttermékként” címkézik őket. Már kis adagokban is jelentős mennyiségű nátriumot és felesleges foszfort juttathatnak a szervezetbe, ami káros a vesékre.

Túl sok hús

A fehérje létfontosságú a sejtek növekedéséhez és regenerálódásához. De lehetséges túl sokat fogyasztani belőle. Az állati fehérje túlzott fogyasztása megterhelheti a veséket.

Az állati fehérjék magas savszintet termelnek a vérben, amelyet a veséknek kell kiválasztaniuk. Ezért egy ilyen terméket mértékkel kell fogyasztani - írta az RBC-Ukrajna az Eating Well weboldalra hivatkozva..

Kapcsolódó írásaink