Életmód
Segíti az emésztést és védi a szemet
Fogyókúrázók számára is tökéletes

A cukkini egy rendkívül sokoldalú zöldség, amelyet számos módon felhasználhatunk.
Fogyaszthatjuk fűszerezve, olívaolajjal grillezve finom köret vagy salátaként.
Lereszelve, tojással, liszttel és fűszerekkel keverve isteni cukkinifasirtot készíthetünk belőle.
Ha félbevágjuk, belsejét kikaparjuk, hússal vagy zöldségekkel megtöltjük és megsütjük, akkor egy könnyed ebédet vagy vacsorát kaphatunk.
A tökfőzelékhez hasonlóan főzelékként is fogyaszthatjuk.
Krémlevesként is nagyon népszerű, jól kombinálható fokhagymával, tejszínnel.
Paradicsomos, darált húsos vagy tejszínes szószba reszelve remek tészta feltétet kaphatunk.
Lehet kicsit szokatlan, de sütemény receptet is találhatunk. Csokis cukkinis süti is létezik
De a cukkini használható savanyúságként, de akár chipsként is fogyasztható.
Számtalan egészségügyi előnye van a rendszeres cukkinifogyasztásnak. Mivel alacsony kalóriatartalmú, így fogyókúrás étrendekbe tökéletes. Magas víztartalommal rendelkezik, így hidratál és segíti az emésztést. Gazdag rostban és vitaminokban, különösen A-, C- és B-vitaminban, káliumban.
Magas rosttartalma (főleg a héjában) serkenti a bélmozgást, enyhítheti a székrekedést.Könnyen emészthető, gyomorkímélő étel, akár gyerekeknek és időseknek is.
A cukkini jót tesz a szív- és érrendszernek. A benne lévő kálium segít szabályozni a vérnyomást. A rostok csökkenthetik a koleszterinszintet. Antioxidánsai, mint a C-vitamin, lutein csökkentik a gyulladásokat.
A cukkini sárga pigmenteket tartalmaz, amelyek védik a retinát, csökkenthetik a makuladegeneráció és szürkehályog kockázatát.
Gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatású. C- és A-vitaminban gazdag, ami védi a sejteket az oxidatív stressztől. Segíthet az öregedés lassításában, immunrendszer erősítésében.
Vércukorszintre is kedvező hatással lehet ez a zöldség. A glikémiás indexe alacsony, így nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Rostjai lassítják a szénhidrátok felszívódását, így cukorbetegeknek is hasznos lehet.