Életmód

Hat szuperélelmiszer a megfelelő agyműködésért

Ajánlott beépíteni a mindennapi étrendbe

Ahhoz, hogy az agy hatékonyan működjön, minőségi „üzemanyagra” van szüksége. Ez a hat fehérjés nassolnivaló segít fenntartani a koncentrációt, javítja a memóriát, és stabil energiaszintet biztosít egész nap – a vércukorszint hirtelen ugrásai nélkül.

Hat szuperélelmiszer a megfelelő agyműködésért
Képünk illuszrtáció
Fotó: AFP/Science Photo Library/CPD/Science Phot/Cristina Pedrazzini

Konzerv lazac

Rózsaszín árnyalatával és gazdag ízével a lazac tele van fehérjével és tápanyagokkal, így ideális agyműködést segítő étel. Egy 85 grammos adag lazac 22 gramm fehérjét tartalmaz.

A lazac emellett kiváló D-vitamin és omega-3 zsírsavforrás.

Az omega-3 zsírsavak az agysejtek membránjainak fő szerkezeti alkotóelemei, amelyek támogatják a kognitív funkciókat, a memóriát és az agyi vérkeringést.

Diófélék

Kutatások kimutatták, hogy a különféle diófélék, a diótól a mandulán, mogyorón és földimogyorón át a rendszeres fogyasztása összefüggésben áll a kognitív hanyatlás kockázatának csökkenésével és a kognitív funkciók javulásával.

A földimogyoró meglehetősen sok fehérjét tartalmaz – 7 g-ot, míg a dió az agy számára egészséges tulajdonságairól ismert, mivel magas omega-3 zsírsavtartalma miatt.

Görög joghurt áfonyával

A görög joghurt krémes állaga az áfonya édes, mégis fanyar ízével kombinálva nagyszerű étkezések közötti nassolnivalót eredményez, amely csodákat tehet az agy egészségével.

Egy adag görög joghurt 20 gramm fehérjét tartalmaz. A nomuban található probiotikumok elősegítik a bélrendszer és az agy közötti kommunikációt, ami javíthatja a kognitív és mentális egészséget.

Az áfonya gyulladáscsökkentő tulajdonságai csökkenthetik a neurodegeneratív betegségek kialakulásának kockázatát. Ezenkívül a bogyók segítenek fokozni a vérkeringést az agyban, ami javítja annak működését.

Edamame

A növényi alapú fehérjeforrások, például az edamame (szójabab) fogyasztása egy másik módja az agyműködés fokozásának. Már 1 csésze főtt edamame 18 gramm teljes értékű fehérjét tartalmaz.

A fehérjetartalma mellett az edamame rostokban, folsavban, vasban, kolinban és izoflavonokban is gazdag, amelyek jótékony hatással lehetnek az agyra.

Tanulmányok kimutatták, hogy a szója izoflavonjai javíthatják a kognitív funkciókat, különösen a memóriát, felnőtteknél.

Quinoa

A quinoa jótékony hatásai az agyra:

- teljes értékű fehérje - mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza, amelyek a neurotranszmitterek (például szerotonin és dopamin) képződéséhez szükségesek

- B-vitamin komplex – különösen B1-, B6-vitamin és folsav, amelyekre az agy energiájához, a memóriához és a hangulathoz van szükség

- magnézium - elősegíti az idegimpulzusok továbbítását és csökkenti a stresszt

- vas - javítja az agy oxigénellátását, ami fontos a koncentrációhoz

- alacsony glikémiás index - stabilizálja a vércukorszintet, sima energiát biztosítva az agynak „összeomlások” nélkül.

Keményen főtt tojás

Egy kemény tojás körülbelül 6 g fehérjét tartalmaz, így kettő elfogyasztása akár 12 g fehérjét is biztosít. A tojás emellett nagyszerű kolin- és luteinforrás, amelyek az agy egészségét támogató tápanyagok. A kutatások azt mutatják, hogy a több tojás fogyasztása jobb kognitív teljesítményt eredményez.

A sárgájában található kolin fontos a memória és az ingerületátvivő anyagok (különösen az acetilkolin) működése szempontjából. Kiváló minőségű fehérje - támogatja az agysejtek egészségét és a szövetek regenerálódását.

A tojásban található B-vitaminok (B12, B6, folsav) elengedhetetlenek a homociszteinszint csökkentéséhez, amely a kognitív hanyatlással jár - írta meg a sports.kz.

A zsírok és a lecitin támogatják az agysejtek membránjainak szerkezetét.

Kapcsolódó írásaink