Életmód

Ezek az ételek növelik a hőguta kockázatát

Amikor az utcán igazán meleg lesz, nem csak a nap jelent veszélyt

Egyes ételek megnövelik a szervezet terhelését és fokozzák a hőgutát.

Ezek az ételek növelik a hőguta kockázatát
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A sós ételek megzavarhatják a víz-só egyensúlyt, különösen alkohollal együtt fogyasztva.

A zsíros ételek emésztése több energiát igényel. A szervezet erre fordítja az energiáját, amely melegben amúgy is fogytán van. A fehérjetartalmú ételek szintén terhelik a szervezetet: a fehérje feldolgozásához sok vízre van szükség, ami melegben gyakran hiányzik.

Mit nem szabad inni

A koffein és az alkohol gyorsítják a folyadék kiválasztását a szervezetből. Ez dehidratációhoz vezethet, ami a túlmelegedés fő kiváltó oka. Ezért nyáron jobb, ha ezeket az italokat minimálisra csökkentjük.

Hogyan táplálkozzunk a nyári melegben

Nyáron jobb, ha könnyű és vizes ételeket fogyasztunk. Friss zöldségek, gyümölcsök, bogyós gyümölcsök, tejtermékek, zabkása és levesek – mindez segít fenntartani a vízháztartást. És természetesen a víz – a melegben a legfontosabb szövetségesünk.

Mikor érdemes enni

11 és 16 óra között a nap legforróbb időszaka. Ebben az időszakban jobb, ha könnyű ételekkel beérjük magunkat, és a főétkezéseket reggelre vagy estére tesszük. Ez a megközelítés segít a szervezetnek könnyebben elviselni a magas hőmérsékletet.

Kapcsolódó írásaink