Életmód
Lehet sajtot készíteni bálnatejből?
Alacsonyabb a laktóztartalma

Reynolds megjegyezte, hogy a kék bálnák és a barázdás bálnák tején végzett, a Nature folyóiratban már 1953-ban megjelent tanulmányok kimutatták, hogy annak összetétele jelentősen eltér a tehéntejétől.
A bálnatej zsír- és fehérjetartalma magasabb, körülbelül 40%, illetve 10–12%. Ugyanakkor alacsonyabb laktóztartalmat is megállapítottak.
A bálnasajtot soha nem állították elő, de az állat tejének jellemzői alapján a feldolgozott termék gazdag, krémes ízű lenne, talán halszagú, tájékoztat a Gismeteo.
A tehéntej gyakori összetevő a sajtgyártásban a rendelkezésre állása, valamint az ember számára kedvező fehérjék, laktóz és zsírok miatt, amelyek lehetővé teszik a különböző ízű és textúrájú sajtok készítését.
Léteznek azonban ritka és egzotikus sajtfajták is, mint például a pule sajt, amelyet kecsketej és balkáni szamarak tejének keverékéből készítenek. Ez az egyik legdrágább sajt a világon.