Életmód

Lehet sajtot készíteni bálnatejből?

Alacsonyabb a laktóztartalma

Dr. James Reynolds, a Loughborough Egyetem munkatársa szerint elméletileg bármilyen emlős tejéből lehet sajtot készíteni. A bálnák esetében azonban etikai, biztonsági és gyakorlati kérdések merülnek fel.

Lehet sajtot készíteni bálnatejből?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Mauro Pimentel

Reynolds megjegyezte, hogy a kék bálnák és a barázdás bálnák tején végzett, a Nature folyóiratban már 1953-ban megjelent tanulmányok kimutatták, hogy annak összetétele jelentősen eltér a tehéntejétől.

A bálnatej zsír- és fehérjetartalma magasabb, körülbelül 40%, illetve 10–12%. Ugyanakkor alacsonyabb laktóztartalmat is megállapítottak.

A bálnasajtot soha nem állították elő, de az állat tejének jellemzői alapján a feldolgozott termék gazdag, krémes ízű lenne, talán halszagú, tájékoztat a Gismeteo.

A tehéntej gyakori összetevő a sajtgyártásban a rendelkezésre állása, valamint az ember számára kedvező fehérjék, laktóz és zsírok miatt, amelyek lehetővé teszik a különböző ízű és textúrájú sajtok készítését.

Léteznek azonban ritka és egzotikus sajtfajták is, mint például a pule sajt, amelyet kecsketej és balkáni szamarak tejének keverékéből készítenek. Ez az egyik legdrágább sajt a világon.

Kapcsolódó írásaink