Egészség

Kiderült, veszélyes-e a penészes sajt

Valóban mérgező?

A nemespenészes sajtok néha a finom csemegéből fertőzések forrásává válnak. Az ínyencek nagy örömére azonban ez nem mindig történik meg – írja a Sports.kz.

Kiderült, veszélyes-e a penészes sajt
Képünk illusztráció
Fotó: PhotoAlto via AFP/AltoPress/I. Rozenbaum & L. Mouton

Elena Solomatina dietetikus elmagyarázta, hogy a penészes ételek általában biztonságosak. Az „elit” élelmiszerpenészt mesterségesen termesztik, de minden megváltozik, ha a tárolási feltételeket megsértik.

Különösen aggasztóak a lejárt szavatosságú sajtok, amelyek a baktériumok, köztük a listeria melegágyává válnak. Ezek a kórokozók liszteriózist okozhatnak, amely egy súlyos fertőzés és a májat, a nyirokcsomókat és a központi idegrendszert érinti.

A nem megfelelően tárolt sajtokon megjelenő penész eltér a nemes fajtától – tette hozzá az orvos. Veszélyes méreganyagokat termel, amelyek ételmérgezéshez vezetnek.

A különleges penészgombával készült sajtok veszélyes csemegévé válhatnak azok számára, akiknek már van gombás betegségük, például kandidózisuk. Ebben az esetben a termékből származó gombák kölcsönhatásba lépnek a szervezet kórokozó flórájával, ami súlyosbítja a betegség lefolyását.

Kapcsolódó írásaink