Egészség
Kiderült, veszélyes-e a penészes sajt
Valóban mérgező?

Elena Solomatina dietetikus elmagyarázta, hogy a penészes ételek általában biztonságosak. Az „elit” élelmiszerpenészt mesterségesen termesztik, de minden megváltozik, ha a tárolási feltételeket megsértik.
Különösen aggasztóak a lejárt szavatosságú sajtok, amelyek a baktériumok, köztük a listeria melegágyává válnak. Ezek a kórokozók liszteriózist okozhatnak, amely egy súlyos fertőzés és a májat, a nyirokcsomókat és a központi idegrendszert érinti.
A nem megfelelően tárolt sajtokon megjelenő penész eltér a nemes fajtától – tette hozzá az orvos. Veszélyes méreganyagokat termel, amelyek ételmérgezéshez vezetnek.
A különleges penészgombával készült sajtok veszélyes csemegévé válhatnak azok számára, akiknek már van gombás betegségük, például kandidózisuk. Ebben az esetben a termékből származó gombák kölcsönhatásba lépnek a szervezet kórokozó flórájával, ami súlyosbítja a betegség lefolyását.