Életmód

Vaj vagy margarin?

A szakértő megnevezte, melyik a jobb választás

Vannak, akik a vajra esküsznek, mások a margarinra. De melyik választás az igazán egészséges? Egy szakértő fényt derít a kérdésre.

Vaj vagy margarin?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Monika Skolimowska

„A kérdésre nem könnyű válaszolni” – mondja Burkhard Jahn táplálkozástudományi szakértő és író („Der gesunde Mensch”). Silke Lorenz-Gürtler, okleveles táplálkozási szakértő és lipidanyagcsere-terapeuta egyetért ezzel: „Én a választ a kérdező személyéhez szabnám.”

De kezdjük az elején: Kalória tekintetében a két versenytárs nem is különbözik annyira. Egy púpozott evőkanál (10 gramm) vaj 75 kcal-t tartalmaz, míg a margarin 72 kcal-t.

Ebből áll a vaj és a margarin

A vaj természetes termék, általában tehéntejből készül. A természetes színezéken, a béta-karotinon kívül semmilyen mesterséges adalékanyagot nem tartalmazhat. És mi a helyzet a koleszterintartalommal? „100 gramm vajban körülbelül 240 milligramm található – nagyjából ugyanannyi, mint egyetlen tojásban” – mondja Silke Lorenz-Gürtler.

A margarin ezzel szemben iparilag előállított termék. Kenhetővé tételéhez folyékony olajokat és szilárd zsírokat használnak. Például a napraforgóolajat hidrogénezik, vagy természetes szilárd zsírokat, például pálmamag- vagy kókuszolajat használnak.

„Mivel az összetétel nagymértékben változhat, az egészségügyi értékelés is nagymértékben változik” – mondja Lorenz-Gürtler. Werner O. Richter professzor, az Academy for Differenciated and Integral Lipid Metabolism Therapy tudományos igazgatójának kutatására hivatkozik.

A telített zsírok egészségesebbek

Egy dolog biztos: a zsíroknak nincs könnyű dolguk. „Egyetlen más tápanyagnak sincs ilyen rossz hírneve” – mondja Burkhard Jahn táplálkozástudományi szakértő, aki az Oldenburgi és a Hannoveri Egyetemen tanít.

Évtizedek óta a zsírokat önmagukban okolják számos betegségért, például a magas vérnyomásért, a cukorbetegségért, a szívrohamért és a megnövekedett halálozási kockázatért. „A magas koleszterinszintért és az elhízásért is őket okolták” – mondja Jahn.

Azonban most már megkülönböztetést használnak – mivel nem minden zsír egyforma. Legalább a telített zsírsavakat most „felmentették”, mondja Jahn.

Az omega-6 és transzzsírok veszélyesek a margarinban

Jahn táplálkozási szakértő kritikusabban viszonyul két olyan zsírcsoporthoz, amelyek főként a régebbi margarintípusokban találhatók: az omega-6 zsírokhoz és a hidrogénezett zsírokhoz.

„Mindkét zsír sok kárt okoz a szervezetünkben, mert gyulladást okoznak és emelik a vérnyomást” – mondja az orvos. Ma már tudjuk, hogy gyakorlatilag minden krónikus betegség, mint például a magas vérnyomás, a rák, a demencia és a reuma, évek óta tartó gyulladásos folyamatokban gyökerezik.

„Ha most nagy mennyiségű, gyulladást elősegítő zsírt eszem, akkor krónikus betegségek kialakulását segítem elő.”

Ez a transzzsírokra is vonatkozik. Növényi zsírokból, általában olajokból képződnek, ha akár 350 Celsius-fokos hőmérsékletre hevítik őket. „Ez azonban megváltoztatja a zsírok szerkezetét; úgymond deformálódnak” – figyelmeztet Jahn.

A szervezetünk képes a természetes zsírok feldolgozására és kezelésére. „A transzzsírsavak ezzel szemben nem tartoznak a szervezetünkhöz, és számos egészségügyi problémával hozhatók összefüggésbe” – mondja Jahn. Elsősorban a sütőzsírokban, de a margarinban is megtalálhatók – tette közzé a Focus.

„Az egyszerűség kedvéért a vajat kellene előnyben részesíteni”

Kapcsolódó írásaink