Életmód

Segíti az emésztést, védi a szívet és támogatja az agy működését

Több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs

A karalábé kivételesen gazdag C-vitamin-forrás; többet tartalmaz, mint a narancs. Ez az erős antioxidáns vitamin létfontosságú az egészséges kötőszövet, fogak és íny számára, erősíti az immunitást, így számos betegséggel szemben védelmet nyújt.

Segíti az emésztést, védi a szívet és támogatja az agy működését
Képünk illusztráció
Fotó: Northfoto

Kiterjedt tápanyagtartalmának köszönhetően a karalábé rengeteg mindent kínál. Különösen magas a víz-, rost-, kálium-, mangán-, magnézium-, folsav-, kalcium-, C- és B6-vitamin-tartalma. Ebben a ropogós zöldségben számos növényi vegyületet is találunk beleértve a fenolsavakat, antocianinokat, glükozinolátokat és izotiocianátot, különösen a héjában.

A karalábéban található C-vitamin és növényi vegyületek révén ez az ízletes zöldség több szempontból is erősíti immunrendszerünket. Egy csésze nyers karalábé adagonként 62 milligramm C-vitamint tartalmaz, ami a nők számára ajánlott napi bevitel körülbelül 84 százalékát, a férfiak számára pedig a napi ajánlott bevitel 70 százalékát fedezi. A C-vitamin védi a sejteket a szabad gyökök hatásaitól, erősítve az immunrendszert.

Az ebben a zöldségben található növényi vegyületek a szervezetben a gyulladás csökkentésében is segítenek, miközben elhárítják a szabad gyököket vagy az instabil molekulákat, amelyek számos akut és krónikus betegség gyökerei. Érdekes módon a B6-vitamin is kulcsszerepet játszik az erős immunrendszer fenntartásában az immunválaszok szabályozásán keresztül. Továbbá a jelenlegi kutatások azt sugallják, hogy a glükozinolátok, egy olyan fitokemikáliák csoportja, amelyek szinte kizárólag a keresztesvirágú zöldségekben, például a karalábéban találhatók, gyulladáscsökkentő, antioxidáns és kemoprotektív hatásokat mutatnak, más néven rákellenes előnyöket. A bizonyítékok arra is utalnak, hogy a karalábé antibakteriális hatásokkal is rendelkezik, valószínűleg ezen tápanyagok hatásának köszönhetően.

Ez a káposztaféle a rost-, kálium- és növényi vegyületek tartalmának köszönhetően a szív egészségét is elősegíti. A karalábéban található oldható rost a vékonybélben kötődik az étkezési koleszterinhez, segítve annak kiürülését a szervezetből ahelyett, hogy felszívódna a vérbe, ahol plakkok felhalmozódásához vezethet a vénákban és artériákban, más néven az érelmeszesedéshez.

A megfelelő káliumbevitel összefüggésben áll a jobb vérnyomás szabályozással, különösen a magas vérnyomásban szenvedőknél, vagy tartósan magas vérnyomásban szenvedőknél. Ráadásul ez az ásványi anyag fontos elektrolit, amely elősegíti az egészséges szívritmust.

Sőt, az ebben a furcsa kinézetű zöldségben található összes növényi vegyület csökkenti a gyulladást, így támogatva a szív egészségét.

A karalábéban található tápanyagok a jobb anyagcserét is elősegítik. A benne található rost segít lelassítani az emésztést, szabályozza a vércukorszintet a stabilabb energiaszint és a vércukorszint szabályozása érdekében, mind azoknál, akiknek anyagcsere-problémáik vannak, például cukorbetegségben, mind azoknál, akiknél nem. Valójában a karalábét antioxidáns és gyulladáscsökkentő potenciálja miatt cukorbetegség elleni szerként tartják számon.

A karalábéban gazdag víz és rost egyaránt segít abban, hogy ez a zöldség jót tegyen a bélrendszerünknek és az emésztőrendszerünk egészségének. Tartalmaz oldható és oldhatatlan rostot is, ami elősegíti az emésztés általános szabályosságát, miközben küzd a gyakori gyomor-bélrendszeri (GI) panaszok, például a gázképződés, a puffadás, a hasmenés és a székrekedés ellen.

Végül a karalábéban található víz segíti az ételek könnyebb mozgását a gyomor-bél traktusunkon keresztül, miközben lehetővé teszi a rostok megfelelő működését és a salakanyagok eltávolítását.

A bélmikrobiom támogatásán keresztül a karalábé az agy egészségét is elősegíti. Ez azért van, mert a bélrendszer és az agy egészsége szorosan összefügg egy bél-agy tengelynek nevezett kapcsolaton keresztül. Ez azt jelenti, hogy ha a bélmikrobiomunk nincs csúcsformában, az mentális és általános agyi egészségünk is károsodhat, és fordítva. A karalábé B6-vitaminja emellett jelentősen hozzájárul a neurotranszmitterek termelődéséhez. A neurotranszmitterek az agyban található jelzőmolekulák, amelyek létfontosságúak az agysejtek egészséges kommunikációjához.

Végül, de nem utolsósorban, a karalábéban található antocianinok neuroprotektív hatásúaknak számítanak, amelyek segítenek megvédeni minket az olyan neurodegeneratív betegségektől, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór.

Kapcsolódó írásaink