Életmód
Egy közkedvelt zöldség szervezetkárosodást okozott
Hogyan vált a sárgarépa-trend veszélyessé?

Képünk illusztráció
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/DPA/Fernando Gutierrez-Juarez
A karotin túlzott bevitele karotémiát okoz – a héj élénksárgává vagy narancssárgává válik. A veszély azonban nem csak az árnyékban rejlik. A sárgarépa nátriumot tartalmaz, és túlzott fogyasztása súlyos következményekkel járhat. Szembetűnő példa erre a SydneyPacce becenevű blogger. Egy sárgarépa-maraton után többszörös szervleállással került az intenzív osztályra .
Az orvosok időben segítséget nyújtottak, és a lány elkezdett felépülni. De a története emlékeztet arra, hogy még a legártalmatlanabb zöldség is kárt okozhat, ha szépségápolási termékké alakítják - írta meg a Pravda.