Életmód

Egy közkedvelt zöldség szervezetkárosodást okozott

Hogyan vált a sárgarépa-trend veszélyessé?

A carrotmaxxing nevű trend elterjedt a közösségi hálózatokon – a felhasználók tömegesen esznek sárgarépát, abban a reményben, hogy aranyló bőrtónust érnek el. Az egész a karotinról szól, ami valóban enyhén narancsos árnyalatot adhat a bőrnek. De amikor a szenvedély túllépi az ésszerű határokat, a test riasztó jeleket kezd adni.

Egy közkedvelt zöldség szervezetkárosodást okozott
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/DPA/Fernando Gutierrez-Juarez

A karotin túlzott bevitele karotémiát okoz – a héj élénksárgává vagy narancssárgává válik. A veszély azonban nem csak az árnyékban rejlik. A sárgarépa nátriumot tartalmaz, és túlzott fogyasztása súlyos következményekkel járhat. Szembetűnő példa erre a SydneyPacce becenevű blogger. Egy sárgarépa-maraton után többszörös szervleállással került az intenzív osztályra .

Az orvosok időben segítséget nyújtottak, és a lány elkezdett felépülni. De a története emlékeztet arra, hogy még a legártalmatlanabb zöldség is kárt okozhat, ha szépségápolási termékké alakítják - írta meg a Pravda.

Kapcsolódó írásaink